SiolNET. Novice Slovenija
2,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica o stavki Fidesa: So izgubili stik z realnostjo in razmerami v državi?

2,53

termometer

Referendum | "Vlada zdravnikom ničesar ne jemlje, njihovih plač ne niža, pač pa – nasprotno – ponuja zvišanja za od osem do 20 odstotkov oziroma v nekaterih redkih primerih tudi za več," se je na napovedano stavko Fides odzvala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.  | Foto: Ana Kovač
"Vlada zdravnikom ničesar ne jemlje, njihovih plač ne niža, pač pa – nasprotno – ponuja zvišanja za od osem do 20 odstotkov oziroma v nekaterih redkih primerih tudi za več," se je na napovedano stavko Fides odzvala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: Ana Kovač

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na današnji seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič je po sestanku glavnega odbora sindikata prejšnji teden napovedal, da bodo v sindikatu odločitev o nadaljnjih aktivnostih sprejeli po anketi med članstvom. V sindikatu si želijo, da bi z vladno stranjo nadaljevali pogajanja o odpravi nesorazmerij. Poziv so na vlado naslovili prejšnji teden, a odgovora niso prejeli, je na novinarski konferenci dejal Zemljič.

V anketi so ugotavljali, kakšne nadaljnje aktivnosti članstvo pričakuje od vodstva, kako gleda na zadnjo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom ter tudi na domnevne telefonske grožnje ministra Bešiča Loredana Zemljiču.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v sindikatu Fides sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse. Pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens.

Ajanović Hovnikova: So izgubili stik z realnostjo?

"Odločitev glavnega odbora Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki se je po popravljeni anketi med člani odločil v januarju začeti zdravniško stavko, je po ponujenih zvišanjih plač povsem neutemeljena in sproža vprašanje, ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi," se je na napovedano stavko odzvala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Vlada zdravnikom ničesar ne jemlje, njihovih plač ne niža, pač pa – nasprotno – ponuja zvišanja za od osem do 20 odstotkov oziroma v nekaterih redkih primerih tudi za več, je poudarila v odzivu. Prednost daje mladim zdravnikom, katerih plače so res nizke, medtem ko za tiste v 57. plačnem razredu, in teh je kar 37 odstotkov, predlaga osemodstotno zvišanje – ne da bi vlada kot pogoj za to postavljala večjo storilnost zdravnikov.

"V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oziroma bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava. V času energetske krize in inflacije vlada mora in želi poskrbeti za vse prebivalke in prebivalce, zlasti za šibkejše in ogrožene. Zato je glede na makroekonomske kazalce vladna ponudba zdravnikom zadnja in najvišja možna," je še dejala Ajanović Hovnikova.

kongres SD Novice Poslanska skupina SD želi jasno časovnico ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Bešič Loredan se je skliceval na Golobov ukaz

Minister naj bi od vodje pogajalske skupine Fidesa Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado, ob tem pa dejal, da ima "ukaz  premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Zaradi groženj so v sindikatu na sekretariat vlade oddali prijavo, saj so ocenili, da je Bešič Loredan kršil etični kodeks funkcionarjev vlade.

Direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj Novice V Kamniku naj bi brez vednosti direktorja ZD ukinili urgentni center #video

Vlada s sindikati v sredo parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij

Vlada je odgovor na prijavo sprejela prejšnji četrtek in v njem zapisala, da so bile ministrove besede po oceni premierja Roberta Goloba neprimerne. Premier od ministrov in drugih funkcionarjev vlade pričakuje spoštljivo komunikacijo. V sindikatu so v sredo za STA potrdili, da so odgovor prejeli in da bodo z njim danes seznanili glavni odbor.

Vladna stran je z reprezentativnimi sindikati sicer v sredo parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav Fidesa na parafiranje dogovora ni bilo. Kot je znano, v Fidesu s končno ponudbo vlade niso bili zadovoljni, izključevali niso niti možnosti stavke.

Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki Novice Po predlogu vlade bi se plače mladih zdravnikov zvišale za petino

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin