Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2022,
22.02

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

4

Natisni članek

zdravnik pogajanja vlada sindikat Fides

Sreda, 30. 11. 2022, 22.02

1 leto, 4 mesece

Fides bo odločitev o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih sprejel po anketi med članstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

4

Zdravniki UKC | Foto STA

Foto: STA

Po torkovem zaključku pogajanj med zdravniškimi sindikati in vladno stranjo se je popoldne na izredni seji sestal glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, v katerem z vladno ponudbo niso bili zadovoljni. Odbor je sklenil, da bodo odločitev o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih sprejeli po anketi med svojimi člani.

Kot je medijem po koncu izredne seje pojasnil podpredsednik Fidesa in vodja pogajalske skupine sindikata Gregor Zemljič, bodo v sindikatu pripravili anketo, ki jo bodo v četrtek poslali svojim članom.

V anketi bodo ugotavljali, kakšne nadaljnje aktivnosti članstvo pričakuje od vodstva, kako gleda na torkovo zadnjo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom ter tudi na domnevne telefonske grožnje ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana Zemljiču.

Danijel Bešič Loredan
Novice KPK preiskuje domnevne pritiske zdravstvenega ministra v pogajanjih s Fidesom

Minister naj bi od vodje pogajalske skupine Fidesa zahteval podpis sporazuma, ob tem pa dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, katere cilj bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Stavka ni izključena

Zato bodo z nadaljnjimi odločitvami v glavnem odboru počakali na iztek osemdnevnega roka, ki so ga dali vladi, da odgovori na prijavo ravnanja ministra generalnemu sekretariatu vlade. Rok za odgovor vlade, ki so ga postavili v prijavi, se izteče v petek, zato odločitev o morebitnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, pri čemer stavka ni izključena, v tem tednu najverjetneje še ne bo sprejeta.

Ob tem Zemljič poudarja, da so zdravniki nezadovoljni in prestrašeni ter da ves čas poudarjajo, da imajo ničelno toleranco do agresivne komunikacije, kar pričakujejo tudi "od partnerja". Nezadovoljstvo je, tako pravi vodja pogajalske skupine in podpredsednik Fidesa, zdravnike še bolj zbližalo.

Novinarska konferenca po pogajanjih z zdravniki in zobozdravniki
Novice Pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides propadla #video #foto

Ponudbo vlade v glavnem odboru ocenjujejo kot nezadovoljivo, češ da ustvarja nova nesorazmerja znotraj zdravništva. Vlada je namreč predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred so dodali še enega, torej skupaj dva.

Po besedah Zemljiča se bodo mlajši zdravniki tako močno približali tistim, ki so najbolj odgovorni in nosijo največji delež pri obravnavi bolnikov, čeprav so v sindikatu s ponudbo za mlajše kolege sicer bolj zadovoljni kot z drugim delom vladnega predloga.

Ne spreglejte