SiolNET. Novice Slovenija
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK preiskuje domnevne pritiske zdravstvenega ministra v pogajanjih s Fidesom

0,93

termometer

Danijel Bešič Loredan | Na komisiji več informacij v tej fazi postopka ne morejo posredovati. Primer bodo obravnavali sicer prednostno, so dodali. | Foto: zajem zaslona
Na komisiji več informacij v tej fazi postopka ne morejo posredovati. Primer bodo obravnavali sicer prednostno, so dodali. Foto: zajem zaslona

Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA potrdili, da so včeraj prejeli prijavo v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana na sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Primer v postopku predhodnega preizkusa obravnavajo prednostno, zato bodo več informacij lahko posredovali kmalu.

Na podlagi prijave so uvedli postopek predhodnega preizkusa, kar pomeni, da pridobivajo vso relevantno dokumentacijo, preverjajo vsa dejstva in okoliščine primera ter tako ugotavljajo, ali gre v tem primeru za sum kršitev določb iz njihove pristojnosti.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so sicer Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od vodje Fidesovih pogajalcev Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Ob tem naj bi dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Zanikal osebne grožnje

Bešič Loredan je telefonski klic Zemljiču potrdil: "Šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu in ja, čustva so me odnesla," je dejal. Dodal je, da ni šlo za osebne grožnje.

Fides je Bešiča Loredana prijavil tudi na generalni sekretariat vlade. Po tem se je z njim pogovoril predsednik vlade Robert Golob in sporočil, da še vedno uživa njegovo podporo. Pogovor s premierjem je Bešič Loredan potrdil. V kabinetu predsednika vlade naj bi mu razložili, da njegovi klici nikoli niso osebni, pač pa vedno kliče kot podpredsednik vlade in minister za zdravje.

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je sicer pred začetkom izredne seje glavnega odbora Fides za medije dejal, da prijave na KPK v sindikatu niso oddali.

So se pa danes oglasili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. Na spletni strani so zapisali, da so v slovenskem zdravstvu vsi zavezani enotnemu cilju - ponuditi prebivalcem dostopno in najboljšo storitev. "Zato morajo odnosi tako v zdravstvu kot družbi v celoti temeljiti na profesionalni komunikaciji in medsebojnem spoštovanju, saj v nasprotnem prizadenejo tako zdravnike in zdravstveno osebje kot prebivalce," so poudarili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin