Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2024,
11.35

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Državni zbor odstop Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda

Četrtek, 19. 9. 2024, 11.35

1 teden

Felda: Pri mojem odstopu ni nobenega skritega ozadja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Darjo Felda | "Ko pogledam delo za nazaj, smo res veliko naredili, tudi take podrobnosti, ki se niti ne vidijo, da smo šolam recimo določene stvari olepšali ali poenostavili. Jasno je, da to še ni zaključeno, da bo potrebnega še nekaj dela," je sklenil Darjo Felda. | Foto Ana Kovač

"Ko pogledam delo za nazaj, smo res veliko naredili, tudi take podrobnosti, ki se niti ne vidijo, da smo šolam recimo določene stvari olepšali ali poenostavili. Jasno je, da to še ni zaključeno, da bo potrebnega še nekaj dela," je sklenil Darjo Felda.

Foto: Ana Kovač

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je v sredo pisno podal odstopno izjavo, je ob prihodu na sejo vlade dejal, da pri njegovem odstopu ni nobenega skritega ozadja, in govorice o razlogih za odstop zavrnil kot neresnične. Željo po vrnitvi v akademske vode je premierju Robertu Golobu sporočil v začetku septembra, je dejal.

Odločitev za odstop je bila osebna, pravi Felda, v delo na Univerzi na Primorskem je bil kljub ministrski funkciji zelo vpet, še vedno ima mentorstva na diplomski in magistrski stopnji ter dva doktoranda. "Ogromno dela imam in dejansko bom zdaj začel izobraževanje bodočih učiteljev matematike. Res sem jaz izrazil željo, da bi se vrnil," je dejal.

Z odločitvijo o odstopu je pomirjen. "Vedno mi je bilo tako žal, ker nisem mogel biti še bolj udeležen na univerzi, ker je navsezadnje moje poslanstvo vendarle učiti bodoče vzgojitelje, bodoče učitelje," je dejal. Ministrovanje je bila gotovo tudi dobra izkušnja, ampak drugačna od akademske. Tudi na Univerzi na Primorskem si želijo njegove vrnitve, je povedal. Zato sta se s premierjem že nekaj časa pogovarjala o odstopu. Jasno je bilo, da se s 1. oktobrom še ne bo mogel vrniti na univerzo, a je premierja prosil, naj poskrbi, da se zadeve ne bodo preveč vlekle.

Zastavil je prenovo učiteljskih plač

Tudi kandidat za njegovega naslednika, dolgoletni vodja zavoda za šolstvo Vinko Logaj je v sredo za STA dejal, da pogovori s premierjem niso bili dolgi, sestala sta se prejšnji teden. Felda nasledniku priznava strokovne izkušnje, meni pa, da so na ministrstvu že marsikaj zastavili, predvsem glede plač učiteljev, s čimer je začel že kot državni sekretar, a je zdaj to le še stvar izpeljave.

Namige o razlogih za njegov odstop je označil za neresnične, predvsem to, da se ni zavzemal za plače v šolstvu ter da koalicija ni bila zadovoljna z njegovim delom. Vedno je kdo nezadovoljen, pravi, a delo ministrstva in njegove ekipe ocenjuje kot dobro, izpostavil je sodelovanje s šolami in ravnatelji. "Je pa res, da so nekateri verjetno bolj glasni in imajo tak način dela, mi smo bolj umirjeni, recimo ta ekipa, ne morem pa reči, da smo naredili karkoli narobe ali da ne bi delali," je ocenil.

V njegovi ekipi so štirje ravnatelji, ki so točno vedeli, kakšne so težave in kako je treba pristopiti k njihovemu reševanju. "Ko pogledam delo nazaj, smo res veliko naredili, tudi take podrobnosti, ki se niti ne vidijo, da smo šolam recimo določene stvari olepšali ali poenostavili. Jasno je, da to še ni zaključeno, da bo potrebnega še nekaj dela," je sklenil.

Sedem dni za obvestilo DZ o odstopu

Felda je odstopno izjavo v kabinet predsednika vlade poslal v sredo in premier mora zdaj skladno s poslovnikom DZ v sedmih dneh o odstopu obvestiti DZ. Čeprav so iz premierjevega kabineta v sredo sporočili, da pripravljajo obvestilo za DZ, tega po informacijah STA še niso posredovali dalje.

Premierjevo obvestilo se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z njegovim odstopom bo Feldi funkcija prenehala. Nato bodo stekli tudi postopki za imenovanje Logaja na funkcijo ministra za vzgojo in izobraževanje.

Dario Felda
Novice Minister za vzgojo in izobraževanje poslal odstopno izjavo
Konferenca ravnateljev
Novice Na konferenci ravnateljev o spremembah v vzgoji in izobraževanju
Boštjan Poklukar, Dario Felda
Novice Poklukar in Felda napovedala izboljšanje protokola ob grožnjah v šolah
Ne spreglejte