SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

FAZ: V postopku proti Janši so bila kršena načela pravne države

4

termometer

Nemški časnik v svojem poročanju o dogajanju v zvezi z afero Patria v Sloveniji piše, da so tudi ugledni tuji pravniki ocenili, da so se med postopkom dogajale velike kršitve načela pravne države.

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung danes objavlja daljši prispevek o odhodu predsednika opozicijske stranke SDS Janeza Janše v zapor. Časnik ob tem izpostavlja, da je moral "konservativni voditelj opozicije" Janša v zapor ob začetku predvolilne kampanje ali tri tedne pred parlamentarnimi volitvami.

Časnik dodaja, da so ugledni slovenski in tuji pravniki ocenili, da so bila med postopkom kršena načela pravne države, še posebej pravice obtoženega. Sodišče ni upoštevalo oprostilne sodbe na Finskem Obtožnica Janši očita, da je ob neznanem času, na neznanem kraju in prek neznane komunikacije sprejel neznano vsoto podkupnine za neznano politično posredovanje. Materialnih dokazov sodišče ni predložilo, prav tako tudi ni upoštevalo oprostilne sodbe v finskem procesu Patria proti obtoženemu menedžerju Patrie. Finsko sodišče je namreč ugotovilo, da ni bilo podkupnine, ob tem pojasnjuje FAZ.

Dodaja tudi, da se že krepijo dvomi o legitimnosti parlamentarnih volitvah, ki bodo kljub tradiciji sredi dopustniškega časa, 13. julija. Časnik še piše, da Janša tudi v zaporu ostaja vodilni kandidat Slovenske demokratske stranke in namerava predvolilni boj voditi iz zapora. V primeru zmage na volitvah bi lahko vodil pogovore o sestavi vlade Po oceni nekaterih pravnikov bi lahko v primeru zmage vodil tudi pogovore o sestavi nove vlade. Dan pred odhodom v zapor je Janša obtožil pravosodje, da gre za politično montiran proces proti njemu, v katerem so z njim ravnali slabše kot vojaško sodišče leta 1988, ki je takrat 30-letnega oporečnika obsodilo zaradi "izdaje državne tajnosti".

Proces proti Janši in soobtoženim je v Sloveniji sprožil nacionalno in demokratično gibanje, ki je prineslo zlom komunističnega monopola na oblasti in državo popeljalo v samostojnost, končuje časnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin