Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2015,
15.07

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fašizem CasaPound Miro Cerar Karel Erjavec

Petek, 22. 5. 2015, 15.07

5 let, 7 mesecev

Fašisti bodo paradirali po Gorici. "Gre za propagiranje vojne in uničenja."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Goriškem opozarjajo ne nesprejemljivo ravnanje italijanskih neofašistov, slovenska vlada se po njihovem mnenju na provokacije ne odziva zadostno.

V soboto bo fašistično gibanje CasaPound v Gorici organiziralo vseitalijanski shod ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno. Datum ni izbran naključno – 23. maja 1915 je Italija napadla takratno slovensko narodno ozemlje. Vojna, ki je sledila, je terjala številne žrtve, uničene domove in mnoge izgnala v begunstvo.

Fašisti kljub prepovedi neovirano delujejo V Italiji je poveličevanje fašizma in vojne načeloma prepovedano, a organizacije CasaPound kljub temu pri njenem delovanju ne ovira nihče. Njihovi člani lahko kandidirajo na volitvah, v Bolzanu pa že imajo občinskega svetnika iz vrst CasaPound.

Sobotna proslava bo potekala ob geslu Italija, vstani, bori se in zmagaj. Ob tem se mnogo posameznikov in protifašističnih nevladnih organizacij sprašuje, proti komu naj se Italija bori in koga naj premaga, ko smo pa vsi povezani v Evropski uniji, ki je nastala ravno na temelju zaveze k miru in medsebojnem spoštovanju.

Še en dogodek, ki uničuje odnose med sosedi Gibanje Fašiste ven iz Gorice zato v soboto ob isti uri organizira protifašistični shod, s katerim želi opozoriti, da je spodbujanje vojne in fašizma nesprejemljivo. "Casa Pound je izbrala Gorico, ker je to edino mesto, zavzeto z orožjem, za ceno deset tisočih življenj, uničenja in opustošenja celotnega mesta," so zapisali v vabilu in pozvali k miroljubnosti.

"Tukaj ne gre za pluralizem mnenj, kjer ena stran govori eno, druga pa drugo. Tu gre za nasilno in provokativno organiziranje nekaterih ljudi, ki propagirajo vojno in proslavljajo uničenje nekega večetničnega prostora, ki je živel in ki v zadnjih letih spet poskuša zaživeti. Ta toksičnost bo spet za ne vem koliko let uničila odnose med prebivalci," je povedal aktivist Miha Kosovel.

Preteklo soboto so v spomin na žrtve vseh narodnosti na trgu Travnik v Gorici postavili 260 križev. S tem so hoteli opozoriti, da ne gre za politične delitve, ampak da so pomembne predvsem osebe, žrtve. "Govorimo o smrti, o uničenju ljudi, ozemlja. Cilj teh shodov je civilen, ne političen," je dejal Kosovel. Poudaril je, da antifašizem ne pomeni levičarstva.

Medel odziv slovenske vlade Z ministrstva za zunanje zadeve so nam v četrtek na vprašanje, ali se bodo kakorkoli odzvali na dogajanje, odgovorili, da so v pogovorih z italijansko stranjo glede dogodka "izrazili zaskrbljenost".

Prav tako v četrtek pa naj bi po poročanju STA minister Karel Erjavec dejal, da se Slovenija ob tem dogodku mora odzvati in se tudi bo.

Predsednik vlade Miro Cerar je danes menil, da je za soboto napovedan shod neofašistov neprimeren in nedopusten. "Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika," je dejal. Dodal je, da je o tem danes v Rigi govoril tudi z italijanskim zunanjim ministrom Gentilonijem in italijanskim premierjem Renzijem. Cerar je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pozval, naj se odzove.

Italija naj spoštuje mednarodne pogodbe in preneha diskriminirati Slovence "Dopustitev take manifestacije na meji države, katere ozemlje je že dvakrat pustošila italijanska vojska, je mogoče šteti za hudo nespodobno provokacijo," je v imenu družbeno-političnega društva Edinost zapisal Samo Pahor. Pahor, znani borec za pravice slovenske manjšine, je predsednika vlade Mira Cerarja v posebnem dopisu pozval tudi, naj doseže, da bo Italijanska republika začela spoštovati vse mednarodne pogodbe in prenehala diskriminirati pripadnike avtohtone slovenske narodne skupnosti na celotnem naselitvenem ozemlju znotraj svojih meja.

Provokacija tudi na Sabotinu A stalna provokacija je tudi na slovenski strani, obrnjena proti Italiji – na Sabotinu nad Novo Gorico že nekaj desetletij s kratkimi vmesnimi premori v rahlo spreminjajočih se oblikah stoji napis Tito. Morda se slovenska oblast zaveda, da bi morala najprej počistiti pred svojim pragom, preden poskuša preprečiti provokacije pri sosedih.

Ne spreglejte