Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2015,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samo Fakin ZZZS financiranje zdravstvo

Sreda, 21. 1. 2015, 12.47

8 let

Fakin: Financiranje zdravstva je izšlo iz krize (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani po ocenah ustvaril 21 milijonov evrov plusa, je dejal generalni direktor ZZZS Samo Fakin, ki tudi letos pričakuje tolikšne presežke.

Fakin je na današnji novinarski konferenci povedal, da so boljši poslovni rezultat, kot je bil pričakovan z rebalansom proračuna za lani, dosegli predvsem na račun višjih prihodkov.

Zavod ni zadolžen ZZZS je tako lani prvič po treh letih poravnal vse obveznosti za tekoče leto in ni prenašal plačil v naslednje leto. Poleg tega zavod ni zadolžen, odkupili so vse načrtovane programe zdravstvenih storitev, prav tako so določene programe celo presegli. Enak trend načrtujejo tudi v tem letu.

Po njegovih besedah je financiranje zdravstva izšlo iz krize.

"Trend financiranja v zdravstvu se je obrnil navzgor, temu bomo sledili tudi v letošnjem letu," pravi Fakin in dodaja, da so zlasti za skrajševanje čakalnih vrst že namenili okoli 60 milijonov evrov.

Ostalo 50 milijonov evrov Poleg tega bo letos po njegovih napovedih ostalo še okoli 50 milijonov evrov sredstev.

Četrtino nameravajo nameniti v rezerve, preostalo pa za dodatno skrajševanje čakalnih vrst v specialističnih ambulantah. Fakin pričakuje, da bodo letos odpravili vse čakalne vrste na tem področju. Če bo ostalo še kaj sredstev, jih bodo usmerili v skrajševanje čakalnih vrst za bolnišnične zdravstvene storitve.

Težave bolnišnic Ob tem je Fakin komentiral tudi finančne težave v Splošni bolnišnici Izola. Kot pravi, je izolska bolnišnica kronični bolnik, saj ima z izjemami nenehne finančne težave od leta 1995, čeprav je vseskozi prejemala dodatna finančna sredstva. Po njegovem mnenju vzroki za težave v tej bolnišnici niso zgolj finančne narave. Meni tudi, da bi bilo treba v izolski bolnišnici nujno okrepiti vodenje z zunanjimi sodelavci.

Opozoril je, da program presegajo številne bolnišnice, a se ne srečujejo s finančnimi oz. likvidnostnimi težavami. Med njimi sta recimo tudi Univerzitetni klinični center Maribor in Splošna bolnišnica Celje.

Dejal je tudi, da ZZZS vsem bolnišnicam dodatno plačuje za delo specializantov, ti opravljajo tudi zdravstvene storitve, ki jih prav tako poravna zavod. Prav tako oba klinična centra prejemata dodaten denar za terciarno dejavnost.

Fakin ob nenehnih finančnih težavah izolske bolnišnice pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje imenovalo resno sanacijsko ekipo, ki bi pregledala poslovanje bolnišnice in predlagala ukrepe.

Ne spreglejte