SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fajonova za umiritev strasti v komisarski zgodbi

3

termometer

 | Foto:
Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon je v odzivu na danes objavljeni seznam kandidatov za prihodnje evropske komisarje izrazila željo, da bi se glede komisarke zgodbe v Sloveniji umirile strasti.

Nad dejstvom, da sama ni na seznamu, pa ni razočarana, je dejala za STA.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Juncker je danes predstavil seznam kandidatov za svojo komisarsko ekipo. Na seznamu je tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek.

Kandidatura Bratuškove je v zadnjih tednih v Sloveniji sprožila precej polemik. Vlada v odhodu je konec julija v Bruselj sicer poslala seznam treh kandidatov – poleg Bratuškove sta bila na njem še zunanji minister v odhodu Karl Erjavec in Fajonova, a Juncker je ta teden opravil pogovor le z Bratuškovo.

Fajonova ne pričakuje, da bi se v naslednjih dneh kaj spremenilo Kot je v odzivu še dejala Fajonova, je zdaj jasno, da je bila Bratuškova Junckerjeva izbira. "Informacije iz Bruslja so bile dovolj jasne in ne pričakujem, da bi se v naslednjih dneh kaj spremenilo," je še dejala. Izrazila je tudi željo, da bo tisti, ki bo nastopil delo v Evropski komisiji, začel z dobro popotnico. "Da ne bo slabe sence nad Slovenijo ali grenkega priokusa."

"Nisem razočarana, še zdaleč ne. Sem zelo vesela, da sem sploh bila na seznamu. To je bil velik izziv in priznanje, da sta slovenski politični vrh in javnost to kandidaturo odobravala. Bratuškovi želim, da bi uživala podporo doma, da bi obnovila zaupanje ljudi in da bi lahko potem mandat dobro začela in da bi razčistili vse dvome, ki so se pojavljali okoli vsega postopka in njene kandidature. Nikakor si ne bi želela, da bi Slovenci v Evropskem parlamentu prišli v situacijo, da bi morali delati proti komisarju iz Slovenije. To res ne bi bilo dobro. Zato me tudi motijo prizadevanja kolegov iz EPP, ki na vsak način pozivajo proti njej. Če je kaj spornega, če je kaj narobe, moramo to razčistiti doma, mislim, da ni dobro, da to delamo zunaj, ker to samo škoduje Sloveniji."

Zaslišanja kandidatov bodo precej naporna O zaslišanjih, ki čakajo kandidate za evropske komisarje, Fajonova napoveduje, da bodo precej naporna, vsi kandidati in kandidatke pa bodo na resni preizkušnji. "Evropa je na resni prelomnici in pričakovanja od naslednje Evropske komisije so visoka," je poudarila.

Dodala je, da je napovedovati, da kakšnem kandidat ne bi šel skozi postopek, težko. "Si pa predstavljam, da bodo nekateri precej na udaru, npr. kandidat iz Velike Britanije, tudi Madžarske. Je že precej kritik."

Na prvem mestu je pomembno, da bo vsak kandidat pokazal znanje, izkušnje, strokovnost in usposobljenost za svoje področje in da deluje v skladu z evropskimi vrednotami, je še poudarila. "To bo zelo resna preizkušnja in tudi prav je tako, to od nas ljudje pričakujejo," je še dejala evropska poslanka iz Slovenije.

"Kot državljanka EU si želim, da bo nova Evropska komisija delovala veliko bolje od prejšnje, da bodo vsi kandidati v njej verodostojni in uživali velik ugled tako v domači kot evropski javnosti. Gre za izjemno veliko odgovornost do državljanov."

Ob koncu je napovedala, da bodo v Evropskem parlamentu zelo pozorno spremljali njeno delo. "Imamo moč, da komisijo zavrnemo, če ne bo naredila tistega, kar si želimo," je še dejala Fajonova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin