Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2023,
16.08

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

17

Natisni članek

Evropska unija BiH Tanja Fajon

Petek, 13. 1. 2023, 16.08

1 leto, 3 mesece

Fajonova v Sarajevu: Prihodnost BiH je v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

17

Tanja Fajon | Fajonova je na prvem delovnem obisku v BiH danes ponovila, da v Sarajevo prihaja z jasnim sporočilom, da Slovenija in EU prihodnost BiH vidita v Uniji. "S statusom kandidatke smo državi ponudili roko, zdaj je na njenih voditeljih, da s konkretnimi dejanji pokažejo, kako močno bodo stisnili to roko," je dodala. | Foto MZZ

Fajonova je na prvem delovnem obisku v BiH danes ponovila, da v Sarajevo prihaja z jasnim sporočilom, da Slovenija in EU prihodnost BiH vidita v Uniji. "S statusom kandidatke smo državi ponudili roko, zdaj je na njenih voditeljih, da s konkretnimi dejanji pokažejo, kako močno bodo stisnili to roko," je dodala.

Foto: MZZ

Slovenija bo še naprej pomagala BiH na njeni evropski poti s konkretno politično podporo, je danes v Sarajevu po pogovorih z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković poudarila vodja slovenske diplomacije Tanja Fajon. "BiH spodbujamo, da vse napore vloži v gradnjo zaupanja in dialoga ter na področju krepitve vladavine prava," je dejala.

Kot je slovensko zunanje ministrstvo še zapisalo na Twitterju, je ministrica Fajonova poudarila, da imata državi tradicionalno dobre in prijateljske odnose brez težjih odprtih vprašanj, uspelo jima je okrepiti tudi gospodarsko sodelovanje, ki je že preseglo 1,5 milijarde evrov.

Fajonova je na prvem delovnem obisku v BiH danes ponovila, da v Sarajevo prihaja z jasnim sporočilom, da Slovenija in EU vidita prihodnost BiH v Uniji. "S statusom kandidatke smo državi ponudili roko, zdaj je na njenih voditeljih, da s konkretnimi dejanji pokažejo, kako močno bodo stisnili to roko," je dodala.

Hvaležnost Sloveniji

Slovenska zunanja ministrica se je v Sarajevu srečala tudi s predsednico predsedstva BiH Željko Cvijanović ter članoma predsedstva Željkom Komšićem in Denisom Bećirovićem. Sogovorniki so Sloveniji izrazili hvaležnost za pomoč pri pridobitvi statusa kandidatke, je zunanje ministrstvo sporočilo na Twitterju.

Ministrica Turkovićeva je v izjavi po pogovorih spomnila, da je Fajonova prva vodja diplomacije katere od članic EU, ki je obiskala BiH, potem ko je država 15. decembra lani dobila status kandidatke za članstvo v EU, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pospeševanje izpolnjevanja postavljenih prioritet

"Status kandidatke predstavlja jasno pot za BiH in njene državljane, na nas pa je, da pospešimo izpolnjevanje postavljenih prioritet. To smo dolžni narediti," je dejala Turkovićeva in dodala, da je mogoče v kratkem pričakovati vzpostavitev novih oblasti, ki bodo prevzele te naloge.

Dodala je, da mora BiH predvsem čim bolj uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko z EU, ter izrazila optimizem, da bodo presegli delitve, ki glede tega obstajajo v državi. S tem je namignila na to, da oblast Republike Srbske nasprotuje uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, poroča Hina. "Zelo me skrbi ruski vpliv," je med drugim opozorila Turkovićeva.


Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Fajonova v Sarajevo z jasnim sporočilom
Tanja Fajon, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić
Novice Fajonova bo nadaljevala obiske na Zahodnem Balkanu
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon imenovala novo glavno diplomatsko nadzornico in odposlanko za podnebno diplomacijo
Ne spreglejte