SiolNET. Novice Slovenija
7,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fajonova še naprej beži pred drugimi strankami KUL, nov Toninov udarec za Mesca

7,82

termometer

Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek.
Foto: Bojan Puhek

Po anketi, ki jo je agencija Parsifal opravila za Novo24TV, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 28,6 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 19,7 odstotka vprašanih, na tretjem pa je LMŠ Marjana Šarca z 9,6-odstotno podporo. NSi Mateja Tonina je prehitela Levico Luke Mesca, lista Povežimo Slovenijo pa se je povzpela do 6,8 odstotka.

Tanja Fajon Novice Se je Tanja Fajon odcepila od koalicije KUL?

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima v primerjavi z zadnjo Parsifalovo anketo izpred enega tedna SDS 3,7 odstotne točke nižjo podporo. SD je podpora zrasla za 0,2 odstotne točke, LMŠ pa za 0,3 odstotne točke.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Četrta je NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla za 1,4 odstotne točke na 7,9 odstotka, s čimer je prehitela Levico Luke Mesca, ki ji je podpora padla za 0,8 odstotne točke na 7,7 odstotka. Da ima NSi višjo podporo kot Levica, je že v začetku meseca Parsifal ugotovil v anketi za Planet TV.

Matej Tonin, Luka Mesec Novice Po Planetu Toninova NSi prehitela Levico

Šesta je lista Povežimo Slovenijo. Podprlo jo je 6,8 odstotka vprašanih, kar je 0,5 odstotne točke več kot v zadnji anketi.

Franc Kangler Novice Kangler: Skupna lista je bolj ali manj usklajena. Colariča bi podprli za premierja.

Sedma pa je SAB Alenke Bratušek, ki so ji namerili 6-odstotno podporo. V primerjavi z zadnjo anketo ji je ta zrasla za 0,6 odstotne točke.

Kdo vse je končal pod parlamentarnim pragom?

Pod parlamentarnim pragom so ostali:
- Pirati Rolanda Benjamin Vaz Ferreire (3,7 odstotka)
- DeSUS Ljuba Jasniča (2,7 odstotka), 
- Naša dežela Aleksandre Pivec (2,7 odstotka)
- SNS Zmaga Jelinčiča (1,7 odstotka)
- Dobra država Bojana Dobovška (1,1 odstotka),
- Z.dej Jureta Lebna (en odstotek).
- SMC Zdravka Počivalška (0,9 odstotka).

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin