SiolNET. Novice Slovenija
9,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se je Tanja Fajon odcepila od koalicije KUL?

9,91

termometer

Tanja Fajon
Foto: STA

Zadnja javnomnenjska anketa Parsifala kaže, da bi stranko SDS volilo največ volivcev, medtem ko je stranka SD tista, ki se je po številu glasov odcepila od koalicije LMŠ Marjana Šarca, Levice Luke Mesca in SAB Alenke Bratušek, saj ima veliko večjo podporo kot preostale stranke. Javnomnenjsko anketo Parsifala je objavila Nova24TV.

Med tistimi, ki bi se udeležili volitev in so opredeljeni, bi največ vprašanih, če bi bile volitve to nedeljo, volilo stranko SDS, ki jo vodi Janez Janša, in sicer bi stranka SDS dobila 32,3 odstotka glasov. Seštevek podpore drugi in tretji stranki po vrsti ne doseže podpore stranki SDS. Na drugo mesto bi se uvrstila stranka SD z 19,5 odstotka glasov, na tretje pa stranka LMŠ z 9,3 odstotka glasov. Levica bi dobila 8,5 odstotka glasov, NSi 6,5 odstotka glasov, lista Povežimo Slovenijo 6,3 odstotka glasov in SAB 5,4 odstotka glasov. Preostale stranke parlamentarnega praga ne bi dosegle.

Kakšno podporo bi dobile povezane stranke?

Stranke, ki napovedujejo skupno kandidaturo pod imenom Povežimo Slovenijo, dobivajo visoko podporo in so, glede na podatke javnomnenjske raziskave, izenačene s stranko NSi.

Medtem pa so v koaliciji KUL razmerja med strankam glede podpore vse večja. Stranka SD je očitno pobrala večino glasov in krepko prehitela vse svoje koalicijske kolege.  

Kot smo poročali minuli teden, so tri stranke koalicije KUL tudi v najnovejšem merjenju javnega mnenja v anketi Mediane, ki so jo objavili v Delu, povečale razlike. SD je zabeležila celo najboljši letošnji rezultat, Levica in LMŠ pa sta podporo izgubili. 

Javnomnenjska anketa je bila opravljena v obdobju od 20. septembra do 4. novembra 2021 med polnoletnimi prebivalci Republike Slovenije. Realiziran vzorec je bil različen po posameznih volilnih okrajih, skupno je bilo zajetih 4.894 anketirancev. 
Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek. Novice Parsifal: KUL za večino ni alternativa vladi Tanja Fajon Novice Anketa Dela: SD uspel odboj navzgor, Levica in LMŠ navzdol  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin