Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
21. 4. 2023,
11.27

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

40

Natisni članek

posel tujci AmCham Slovenija Tanja Fajon

Petek, 21. 4. 2023, 11.27

1 leto

Fajonova: V svetu globalizacije meja, razen na zemljevidu, praktično ni več

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

40

"Kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov intenzivno predstavljam kot kandidaturo Slovenije, ne Zahoda. Slovenije kot države, ki zna poslušati, ki zna slišati in ima svojo agendo. Moram reči, da smo v zadnjem času pridobili veliko posluha in podpore, kar mi daje optimizem, da smo na dobri poti," je na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Sloveniji povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Lahko si predstavljate, kaj pomeni kandidirati ob boku z Belorusijo. Tukaj se lahko spopadeta dva koncepta. Ni enostavno," je poudarila in dodala:

"Če pridemo v Varnostni svet, bomo sedeli ob boku državam, ki sokreirajo svetovno politiko. To bo predstavljalo neskončno priložnosti za izgradnjo podobe Slovenije v svetu, kar pomeni tudi priložnosti za gospodarstvo in za ljudi, da se odpiramo svetu. Iskreno verjamem, da v svetu globalizacije, v katerem danes živimo, meja, razen na zemljevidu, praktično ni več. Vse je prepleteno in povezano."

Fajonova: Slovenija ni med državami, ki bi bile izjemno prijazne do tujcev

Osrednja tema poslovnega zajtrka je bila sicer, kako pripeljati tujce na trg delovne sile in jih uspešno vključiti v slovensko družbo. 

Fajonova je v zvezi s tem dejala, da Slovenija ni med državami, ki bi bile izjemno prijazne do tujcev. Meni, da bi Slovenija morala biti bistveno bolj ambiciozna, da bi privlačila tujce, zato za zdaj veljamo predvsem za tranzitno državo. Poudarila je, da smo v času migrantskega vala v Sloveniji imeli izrazito negativno retoriko in da so stereotipi do tujcev v družbi prisotni.

Kot je dejala, novela zakona o tujcih, ki jo je pred kratkim sprejel DZ, ni idealna, je pa prva v vrsti. "Potrebovali bomo delovno silo. Te ljudi bi bilo treba integrirati, kar je Nemčija znala narediti," je dodala.

Tudi sama pravi, da nekatere upravne enote ne delajo najbolje, zato postopki za tujce potekajo predolgo. "Tudi mi smo kdaj koga poslali nekam, ker smo vedeli, da bo tam hitreje narejeno," je dejala. Ob tem je opozorila, da v Slovenijo prihajajo na eni strani tujci, ki so izobraženi, predstavljajo dodano vrednost in se znajo integrirati, ter na drugi strani takšni, pogosto v gradbeništvu, pri katerih je položaj drugačen in jih tudi družba ne sprejema.

Poudarila je še, da tujcev ne bi smeli zapirati v ločene skupnosti, ampak bi jim morali omogočiti, da po vsej državi postanejo del družbe.

Šef Nove NKBM moral otroke poslati v šolo v Gradec

"Ko sem prišel v Slovenijo, sem se po eni strani počutil zelo dobrodošlega. Po drugi strani sem se srečal s številnimi administrativnimi bremeni. Postopki so v nekaterih primerih trajali neobičajno dolgo," je svoj primer predstavil predsednik uprave Nove KBM John Denhof, Američan, ki že več let živi v Mariboru.

Kot eno od konkretnih težav je izpostavil, da so se morali njegovi otroci vpisati v šolo v Gradcu, saj v Mariboru ni bilo mednarodne šole. "Zavedati bi se morali, da privabljanje talentov pomeni privabljanje celotnih družin," je dejal.

AmCham: Pomembno je, na kakšen način bomo znali odpreti družbo tujcem
"Slovenija je lahko majhna ali ravno prav velika država. Odločitev, kaj od tega želimo biti, je povezana s tem, ali bomo znali voditi odprto zunanjo politiko ter aktivno in enakopravno sodelovati z državami in mednarodnimi organizacijami. Enako pomembno je, na kakšen način bomo znali odpreti svojo družbo tujcem. Po eni strani ljudem, da se bodo pri nas počutili zaželeni, da bodo pri nas delali, ustvarjali ter s tem omogočali delovanje družbe in gospodarstva. Trendi v Sloveniji so namreč jasni – rekordno nizka brezposelnost, staranje prebivalstva, nižja rodnost, odhajanje talentov. Po drugi strani pa odpiranje družbe tujim investitorjem, ki prinašajo znanje, razvoj, priložnosti in delovna mesta," poudarjajo v AmCham Slovenija.

"Uspešni bomo le v primeru konkurenčnosti, stabilnosti ter predvidljivosti gospodarskega, ekonomskega in družbenega okolja. Odpreti pa moramo tudi družbo, um in srce ob spoštovanju tradicije, slovenske kulture in jezika ter ob razumevanju, da nas različnost bogati," so prepričani.
Ne spreglejte