Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2022,
17.12

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

21

Natisni članek

Alexander Schallenberg Podgorica Črna gora Tanja Fajon

Sreda, 21. 12. 2022, 17.12

1 leto, 4 mesece

Fajonova v Črni gori: Razmere so skrb vzbujajoče, a Podgorica ima podporo Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

21

Tanja Fajon, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić | Kot je dejala Fajonova, so nedavni dogodki v Črni gori povzročili krizo institucij in upočasnitev pogajanj z Brusljem za vstop države v EU. "Razmere so skrb vzbujajoče," je ocenila ministrica, a zagotovila, da ima Podgorica podporo Ljubljane. | Foto STA

Kot je dejala Fajonova, so nedavni dogodki v Črni gori povzročili krizo institucij in upočasnitev pogajanj z Brusljem za vstop države v EU. "Razmere so skrb vzbujajoče," je ocenila ministrica, a zagotovila, da ima Podgorica podporo Ljubljane.

Foto: STA

EU bi v začetku prihodnjega leta lahko razmislila o prekinitvi pristopnih pogajanj s Črno goro, če Podgorica ne bo vzpostavila delujočih institucij, je danes na obisku v črnogorski prestolnici opozorila zunanja ministrica Tanja Fajon. "Razmere so skrb vzbujajoče," je dejala glede trenutne politične krize, ki jo spremljajo množični protesti.

Na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom je Fajonova dejala, da Črna gora tvega izgubo zaupanja. "Če Črna gora ne bo poskrbela za delovanje vseh institucij, bi lahko v Bruslju razmislili o zaustavitvi celotnega pristopnega procesa za članstvo v EU," je opozorila.

Na vprašanje, ali bi priznala vlado, oblikovano na podlagi zakona o predsedniku, ki zmanjšuje njegove pristojnosti, je odgovorila, da bi o tem resno razmislila, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Tanja Fajon, Ivica Dačić
Novice Fajonova: V Beograd prihajam z namenom krepitve odnosov med državama na vseh področjih #foto

Zaradi podpisa spornega zakona v Črni gori izbruhnili protesti

"Stališče Beneške komisije poznate. V primeru poskusa oblikovanja nove vlade bomo resno razmislili o sodelovanju z vlado, ki bi nastala na podlagi spornega zakona. Najprej moramo imeti učinkovito in popolno ustavno sodišče," je poudarila po poročanju črnogorskega časnika Vijesti.

V zadnjih tednih so v Črni gori zaradi spornega zakona, ki ga je predsednik Milo Đukanović pretekli petek vendarle podpisal, večkrat izbruhnili protesti. Zaradi neimenovanja sodnikov v državi prav tako ne deluje ustavno sodišče, medtem pa se vrstijo pozivi k predčasnim volitvam.

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Fajonova: Stranka na terenu diha s polnimi pljuči #video

Fajonova: Nedavni dogodki v Črni gori so povzročili krizo institucij in upočasnitev pogajanj z Brusljem

Fajon in Schallenberg, ki sta se na obisku sestala s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, predsednico skupščine Danijelo Đurović ter premierjem Dritanom Abazovićem, sta v pogovorih izrazila zaskrbljenost celotne EU zaradi zaostrovanja politične krize v Črni gori, ki ogroža delovanje demokratičnih institucij in zavira napredek pri izvedbi reformnih procesov za članstvo Črne gore v EU, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Kot je še dejala Fajonova, so nedavni dogodki v Črni gori povzročili krizo institucij in upočasnitev pogajanj z Brusljem za vstop države v EU. "Razmere so skrb vzbujajoče," je ocenila ministrica, a zagotovila, da ima Podgorica podporo Ljubljane.

Poudarila sta, da morajo vsi politični akterji podpirati stabilnost in funkcionalnost demokratičnih institucij, predvsem ustavnega sodišča, in se vzdržati dejavnosti, ki bi vodile v nadaljnjo nestabilnost.

Ministrica Fajon je posebej poudarila pomen dialoga in vključevanja pri iskanju rešitev iz politične in institucionalne krize.

"Skrajni čas je, da Črna gora preseže globoko politično in institucionalno krizo, zato je nujna vzpostavitev delujočega ustavnega sodišča in imenovanje ustavnih sodnikov. Brez funkcionalnega ustavnega sodišča država ne more napredovati v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU," je poudarila.

Seja vlade. tanja fajon.
Novice Tanja Fajon v Srbijo. Srečala naj bi se tudi z Vučićem.

"Želimo, da ta država premaga politično krizo in zastoj"

"Slovenija bo s svojimi izkušnjami in znanjem vedno pripravljena pomagati pri iskanju skupnega imenovalca med političnimi akterji, kar bi omogočilo izhod iz trenutne blokade v državi. Črna gora je ena najtesnejših partneric unije in najnaprednejša kandidatka v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU, zato je še toliko pomembneje, da preprečimo nadaljnji zastoj v pogajanjih. Pri tem moramo misliti predvsem na državljane Črne gore, ki si želijo biti del EU," je poudarila ministrica.

Spomnila je še na vse aktivnosti in prizadevanja Slovenije v zadnjih šestih mesecih nove vlade, s ciljem pospešiti napredek držav Zahodnega Balkana na evropski poti. "Od besed smo prešli k dejanjem in s kandidatskim statusom za BiH kot tudi z odločitvijo glede vizumske liberalizacije za Kosovo pokazali, da smo pripravljeni nuditi aktivno podporo našim partnericam v regiji," je še povedala.

K odpravi notranjepolitične blokade v Črni gori, imenovanju ustavnih sodnikov in krepitvi prizadevanj za njen vstop v EU je pozval tudi Schallenberg. Ob tem je poudaril, da je bila država do nedavnega vodilna med kandidatkami za članstvo na Zahodnem Balkanu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Zato smo tukaj. To je obisk, ki prihaja z jasnim opozorilom in spodbudo, ki jo dajemo v imenu naših kolegov. Želimo, da ta država premaga politično krizo in zastoj. Če se bo zastoj nadaljeval, bo Črna gora tvegala, da ostane brez naslednjega koraka na poti v EU," je po navedbah Vijesti dejal avstrijski zunanji minister.

Andrej Plenković
Novice Plenković za novo leto na bankomat ter z Ursulo von der Leyen na kavo v Slovenijo

"Obisk Schallenberga in Fajonove je zadnja budnica za Črno goro, če želi ..."

"Obisk Schallenberga in Fajon je zadnja budnica za Črno goro, če želi ohraniti evropsko prihodnost," pa je po srečanju z ministroma prek Twitterja sporočil predsednik Đukanović.

Za podporo Črni gori se je obema ministroma na Twitterju zahvalil tudi črnogorski premier Abazović. "Ostajamo trdno zavezani integraciji v EU. Pozivamo k nujnemu imenovanju sodnikov ustavnega sodišča za izhod iz institucionalne krize," je dodal.

Iz parlamenta so po pogovorih s predsednico parlamenta Danijelo Đurović sporočili, da so se s sogovorniki strinjali, "da ima Črna gora še vedno možnost za nadaljevanje dinamične evropske poti, vendar samo če bo rešila omenjena vprašanja, k čemer morajo maksimalno prispevati vsi relevantni politični dejavniki".

Ministra je seznanila, da je parlamentarni ustavni odbor pozvala, naj na petkovi seji razpiše nov javni poziv za izbor ustavnih sodnikov. Že peti poskus izbora sodnikov od leta 2018 je namreč 12. decembra propadel, poroča Mina. Po upokojitvi več sodnikov ima ustavno sodišče trenutno samo tri od skupno sedam članov.

Zunanja ministra Slovenije in Avstrije sta se na obisku v Podgorici mudila v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella.

Ne spreglejte