Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
17.41

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

54

Natisni članek

ukrepi priporočila NIJZ

Četrtek, 18. 8. 2022, 17.41

1 leto, 8 mesecev

Fafangel povedal, kako bo z maskami jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

54

Mario Fafangel, NIJZ | Fafangel je predstavil štiri od 13 ukrepov. | Foto posnetek zaslona/STA

Fafangel je predstavil štiri od 13 ukrepov.

Foto: posnetek zaslona/STA

"Maske so priporočene v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, medtem ko so nujne v zdravstvu, domovih za ostarele, v lekarnah. V drugi fazi bodo nujne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, ne bodo pa nujne v vzgoji in izobraževanju," je pojasnil vodja posvetovalne skupine za spremljanje novega koronavirusa Mario Fafangel in predlagal uvedbo dveh faz in 13 ukrepov. V izjavi so sicer sodelovali še člana skupine Tatjana Lejko Zupanc in Alojz Ihan ter državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Tadej Ostrc. Predstavili so priprave na omejevanje okužb v jesensko-zimski sezoni. 

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje novega koronavirusa Mario Fafangel je dejal, da je skupina predala priporočila ministrstvu, zdaj pa je naloga vlade, da priporočila prouči in sprejme. Predlagal je uvedbo dveh faz in 13 ukrepov. Uvesti bi jih morali že zdaj, sredi poletja, je dejal. 

Usmeritve temeljijo na petih mogočih scenarijih razvoja epidemije 

Predlagane usmeritve ob tem temeljijo na petih mogočih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. Zadnje je po njegovih besedah sicer "ekstremno neverjeten scenarij".

Ob tem predlagajo dvofazni sistem prilagajanja priporočil. Prva faza pomeni odziv na prve tri scenarije, druga faza pa odziv na četrti scenarij.

Prva faza, ki je predvidena za jesen in zimo, je zaradi poletnega vala okužb z različico omikron v Sloveniji delno že začela veljati 22. julija. Kriterij za prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno terapijo, namenjenih covidnim bolnikom.

V primeru najslabše možnosti, torej petega scenarija ali stanja nove epidemije, pa posvetovalna skupina predlaga vladi, da v najkrajšem času skliče sestanek predstavnikov stroke in vlade glede presoje o nadaljnjem ukrepanju.

Koronavirus. Cepljenje. Test. Testiranje covid-19. Covid-19
Novice Včeraj potrdili manj okužb kot pred tednom dni

Poudaril je, da se razmere niso poslabšale, predloge torej predstavljajo zato, ker si prebivalstvo zasluži predvidljivost. 

Predstavil je štiri ukrepe

Fafangel je predstavil štiri od 13 ukrepov. Kot je dejal, so maske priporočene v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, medtem ko so nujne v zdravstvu, domovih za ostarele, v lekarnah. V drugi fazi bodo nujne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, ne bodo pa nujne v vzgoji in izobraževanju, je dejal.

Samotestiranje bo v prvi fazi v vzgoji in izobraževanju namenjeno učencem, dijakom, študentom, ob pojavu simptomov. V drugi fazi ga bodo presejalno izvajali enkrat na teden.

Kot tretji ukrep pa je navedel izolacijo in ob tem dejal: "Če si bolan, ostani doma, če si bil v stiku z obolelo osebo, boš ravnal odgovorno in se izogibal stiku s populacijo, ki je tvegana za hud potek bolezni." Dodal je, da karanten ne bo. Posvetovalna skupina v obeh fazah priporoča, da tako kot doslej, izolacija okuženih s koronavirusom traja 10 dni, ob negativnem testu pa jo je mogoče prekiniti že sedmi dan.

Prav tako ne bodo prepovedali dogodkov in prireditev. Cepljenje v nobeni fazi ne bo obvezno, je dejal Fafangel.

 Ukrepe si lahko ogledate na spodnji fotografiji.

Nijz | Foto: NIJZ Foto: NIJZ To pričakujejo od novih cepiv 

"Wuhanska cepiva so zelo učinkovita proti temu, da bi zboleli. Od novih cepiv pa pričakujemo ne le, da bodo preprečevala bolezen, ampak bodo preprečevala tudi prenos okužbe. Gre za kombinacijo wuhanske različice in omikrona BA1," je povedal imunolog Alojz Ihan in dodal, da se je v študijah izkazalo za osemkrat bolj učinkovito od starega cepiva. "Če bodo cepiva odobrena, bodo na voljo v septembru. Tovarne so cepivo izdelale v dovolj velikih količinah. Učinkovita bodo, kot rečeno, tudi proti širjenju omikrona."

Tatjana Lejko Zupanc: V fazi dve bi prerazporedili kader in zaustavili nenujne dejavnosti 

"Veliko stvari se je bistveno spremenilo. Eno je tudi naše znanje o tej bolezni. Poznamo zaplete, malce smo šibki pri dolgem covidu, ampak tudi to nameravamo popraviti. So ljudje, ki imajo izrazite dejavnike tveganja. Posameznik je po svoje odgovoren zase, če spada v tvegano skupino," je poudarila predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC Tatjana Lejko Zupanc. 

Zdaj imamo na voljo nekaj terapevtskih možnosti, ki preprečijo napredovanje bolezni. V kratkem bomo dobili še eno zdravilo, je dodala.

Prehod v fazo dve je odvisen od zasedenosti postelj, je dejala Lejko Zupančeva in poudarila, da ne smemo pozabiti na gripo. Programi tečejo enako kot do zdaj. Če se bo zgodil prehod v fazo dve, bo sistem ostal enak, vendar bo treba kader prerazporediti in kakšno nenujno dejavnost za kratek čas ustaviti. 

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je zagotovil, da bodo priporočila proučili in jih čim bolj uvedli. V ta namen so na ministrstvu oblikovali posebno skupino. 

Pozitivni covid test. Testiranje otrok.
Novice NIJZ: Jeseni v šolah stavimo na prezračevanje, o maskah niti besede #video
koronavirus šola šole vrtec otroci covid-19
Novice Kaj bo jeseni v šolah in vrtcih? Samotestiranje ostaja, predlagajo pa tudi …
omikron covid-19
Novice Covid v Sloveniji: kakšni so najnovejši podatki?
covid-19
Novice To se dogaja z okuženimi v Sloveniji

 

 

Ne spreglejte