SiolNET. Novice Slovenija
2,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ: Jeseni v šolah stavimo na prezračevanje, o maskah niti besede #video

2,95

termometer

Ključna ukrepa, ki v šolskem okolju pomagata pri preprečevanju prenosa koronavirusnih okužb, sta prezračevanje in umik okuženih iz šolskega procesa. Zato na NIJZ ob prihajajočem šolskem letu samotestiranje v domačem okolju priporočajo vsem z znaki akutne okužbe dihal in tistim, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo. Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu.

Ukrepa je na torkovi seji delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), soglasno sprejelo 13 članov iz vrst šolnikov z vseh ravni izobraževanja ter tudi predstavnikov zdravniške stroke, je na današnji novinarski konferenci povedala epidemiologinja in vodja delovne skupine Nina Pirnat.

Pirnatova je ob tem podrobneje predstavila priporočila o uvedbi samotestiranja v primeru tako imenovanega prvega scenarija. To so epidemiološke razmere, ko prevladuje različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki zahteva bolnišnično zdravljenje. Te veljajo trenutno.

Tako se bo ob začetku novega šolskega leta 2022/2023 samotestiranje v domačem okolju priporočalo osebi s simptomi, značilnimi za okužbo z novim koronavirusom, in vsem tistim, ki so bili v stiku z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena.

Ključno je, da se oseba ob znakih okužbe testira v domačem okolju, še preden bi vstopila v zavod oziroma bi prišla v stik z drugimi udeleženci vzgoje in izobraževanja. Po opozorilu pedagogov so dopustili izjemo pri učencih in dijakih s posebnimi potrebami, ki bi jim zagotovili možnost testiranja tudi v šoli oziroma zavoda, je še pojasnila Pirnatova.

Samotestiranje je glede na strokovno mnenje delovne skupine sicer predvideno za šolske otroke in mladostnike, učence, dijake in študente, vključene v višje in visoko šolstvo. Ob pojavu simptomov covid-19 pri otrocih v vrtcu pa naj se njihovi skrbniki posvetujejo s pediatrom oziroma z izbranim osebnim zdravnikom. Samotestiranje priporočajo tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, a kot je pojasnila Pirnatova, so oni v "dokončni domeni medicine dela, prometa in športa".

V primeru drugega scenarija, torej ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covid-19, pa naj bi glede na strokovno mnenje delovne skupine "obdobno samotestiranje" na domu razširili na vse osebe, tudi tiste brez simptomov. Izvajalo bi se "nujno in obdobno, vsaj enkrat na teden", je razvidno iz mnenja, objavljenega na spletni strani. A kot je v izjavi poudarila Pirnatova, gre za priporočila, prav tako ni mogoče pričakovati nobenih odlokov.

Prav tako ni predvideno, da bi evidence o samotestiranju vodili v šolah. "Odgovornost nosi vsak posameznik," je poudarila Pirnatova.

Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah na kartico zdravstvenega zavarovanja, podrobnosti o količini pripadajočih kompletov testov pa še niso znane.

sAMOTESTIRANJE Novice Posvetovalna skupina ob izrazitem poslabšanju epidemije predlaga obvezno samotestiranje v šolah

Usmeritve le za prezračevanje, o uporabi mask ni bilo govora

Pomembno bo tudi prezračevanje prostorov. Pripravljen je tehnični dokument, ki natančno obravnava posamezne vrste prezračevanja v ustanovah. V njem med drugim ugotavljajo, da ima večina zavodov na voljo le naravno prezračevanje, torej odpiranje oken. Sicer pa so v dokumentu, za katerega je delovna skupina ocenila, da je primeren za implementacijo, tudi priporočila za dodatne ukrepe, kot je merjenje ogljikovega dioksida.

Pogostost zračenja je po njenih besedah odvisna od velikosti prostora in števila učencev, je pa treba z na stežaj odprtimi vrati in okni nujno ustvariti prepih. "Ob tem smo tudi ugotovili, da se bo verjetno kdo vprašal, ali se ne bo vsaj v zimskem obdobju pojavljalo kratkotrajno toplotno neugodje, vendar pa se bomo morali s tem pač nekako sprijazniti in to tudi reševati z nekoliko primernejšimi večplastnimi oblačili, če bo treba," je dejala.

O uporabi zaščitnih mask v šolskem prostoru pa po besedah Pirnatove niso govorili, zato o tem delovna skupina ni pripravila nobenih usmeritev.

V Svizu ogorčeni 

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ostro protestira, ker niso bili vključeni v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu. Zahtevajo pojasnilo pristojnega ministra, je za STA dejal Štrukelj. Samotestiranje v domačem okolju sicer podpirajo.

Kot je pojasnil, so šolniki namreč tisti, ki bodo izvajali ukrepe za omejevanje epidemije v novem šolskem letu in lahko na nek način vzpostavijo pozitiven odnos do predloga, kako naj se obravnava epidemiološka situacija v šolstvu.

Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje znotraj posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je namreč danes predstavila priporočila, ki bodo veljala v novem šolskem letu.

Na sestanek jih niso povabili 

Sviz po njegovih navedbah zahteva pojasnilo pristojnega ministra, kako je mogoče, da predstavnikov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ni vključil v omenjeno delovno skupino. "Vidim, da je bil sestanek danes, mi pa nismo povabljeni," je bil jasen Štrukelj. "Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je kvalificiran predstavnik zaposlenih v teh dejavnostih in na tej točki ne vidim popolnoma nobene razlike od tega, kar je počela prejšnja šolska oblast, ki je vzela besedo zaposlenim pri teh vprašanjih," je ogorčeno dejal Štrukelj.

Poudaril je tudi, da ne razume napovedi vodje te delovne skupine Nine Pirnat, da bo glede priporočila o ravnanju zaposlenih odločala medicina dela, prometa in športa. "Ta napoved preseneča, ker je bilo do zdaj razumeti, da bodo o vsem, kar je povezano z epidemijo bolezni covid-19, odločala strokovna skupina in epidemiologi, in teh, kot vem, v medicini dela ni," je opozoril.

Vprašal se je tudi, zakaj bi šlo to "mimo delovne skupine", če je ta tista, ki je strokovni odločevalec o tem, kako bodo ravnali za omejevanje virusa. "Glede te napovedi potrebujemo dodatna pojasnila Pirnatove," je še ocenil Štrukelj.

Ne glede na njihovo nestrinjanje s postopkom, pa v Svizu podpirajo današnje priporočilo o samotestiranju v domačem okolju, saj temelji na zaupanju do ljudi, da bodo odgovorno ravnali. To pa je po njegovi oceni pomembna razlika od tega, kar so izkusili prej, ko je vse temeljilo na zapovedih, ukazovanju in kaznovanju. "Po naši presoji je bistveno bolj konstruktivno, da se zaupa ljudem. Tako kot stalno ponavljamo, da je predpostavka za delovanje šolskega sistema zaupanje v učiteljstvo," je še dodal Štrukelj.

Če bodo epidemiološke razmere ostale podobne današnjim, ko prevladuje različica koronavirusa, ki ne povzroča velikega števila hudo obolelih s covid-19, delovna skupina predlaga, da bi se šolajoči samotestirali doma, če bi imeli znake okužbe dihal ali ob tveganem stiku.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. Novice Spodbudnejši podatki: toliko okužb so potrdili v torek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin