Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
17. 4. 2014,
12.42

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Srečko Prijatelj Mladina

Četrtek, 17. 4. 2014, 12.42

5 let

Evropsko sodišče za človekove pravice v primeru Srečka Prijatelja razsodilo v korist Mladine

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Evropsko sodišče za človekove pravice je ugodilo pritožbi, ki jo je po sodbi ustavnega sodišča vložila Mladina.

Zavrnilo je argumente ustavnega sodišča in ugotovilo, da je bil z odločitvijo okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je bila potrjena tako s sodbo višjega sodišča v Ljubljani kot s sodbo ustavnega sodišča, kršen 10. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, so sporočili iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič, ki zastopa Mladino. ‎ "Mladini uspelo dokazati, da je bilo stališče domačih sodišč nevzdržno" Okrožno sodišče v Ljubljani je leta 2006 izdalo sodbo, s katero je delno ugodilo zahtevku poslanca SNS Srečka Prijatelja in Mladini naložilo plačilo odškodnine v višini 700 tisoč tolarjev z obrestmi ter obveznost objave uvoda in izreka te sodbe v tedniku Mladina.

Obe stranki sta se na sodbo pritožili, višje sodišče v Ljubljani pa je potrdilo sodbo, zadevo pojasnjujejo v odvetniški pisarni. Zaradi kršitve svobode izražanja, zagotovljene z ustavo in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, je po njihovih besedah Mladina vložila ustavno pritožbo na ustavno sodišče, ki pa je pritožbo zavrnilo, zato se je Mladina pritožila še na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Z izdajo te sodbe je Mladini uspelo dokazati, da je bilo stališče, na katerega so se postavila domača sodišča, nevzdržno, saj je zaščitilo poslanca, ki se je norčeval iz istospolne skupnosti na račun svobode govora novinarja, ki je takšno obnašanje kritiziral, so dodali v odvetniški pisarni Zidar Klemenčič in poudarili še, da je šlo za političen govor poslanca, ki je razpihoval sovraštvo do določene družbene skupine.

Mladina bo dobila povrnjene vse stroške "V konkretnem primeru je bila kritika novinarja usmerjena zgolj na Srečka Prijatelja kot poslanca in na tiste njegove kakovosti, ki so pomembne za opravljanje poslanske funkcije, ničesar ni bilo rečenega o njegovi zasebnosti in zato poseg slovenskih sodišč, ki so odločila v prid osebnostnih pravic Srečka Prijatelja, in tako nedopustno posegla v svobodo izražanja novinarja Mladine, ni bil upravičen, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice," še izpostavljajo.

Republika Slovenija je na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice Mladini dolžna povrniti znesek, ki ga je ta po pravnomočni sodbi plačala Srečku Prijatelju, ter ji povrniti vse nastale stroške postopka.

Ne spreglejte