Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
16.10

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

terorizem

Sreda, 10. 10. 2018, 16.10

5 let, 6 mesecev

Evropski policijski specialci na največji protiteroristični vaji, med njimi tudi slovenski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
slovenska policija | Foto Marjan Kelner/Sportida

Foto: Marjan Kelner/Sportida

Posebne policijske enote iz evropskih držav, tudi Slovenije, se urijo na do zdaj največji protiteroristični vaji, ki poteka na sedmih prizoriščih, na katerih razrešujejo zajetja talcev na vlakih, avtobusih, ladjah in letalih. Vaja se je začela že v ponedeljek, potekala pa bo do četrtka, so danes sporočili iz Evropskega policijskega urada (Europol).

Ob tej priložnosti je Europol danes podpisal tudi sporazum o okrepljenem sodelovanju z Mrežo Atlas, v katero je vključenih 38 posebnih enot za intervencijo iz članic EU, pridruženih članic ter Švice, Norveške in Islandije.

Sporazum naj bi omogočil, da bi te enote postale bolj interoperabilne v boju proti vse večjim grožnjam, ki jih Evropi predstavljajo teroristični napadi, pa tudi organiziran kriminal. V imenu predsedujoče države EU je sporazum podpisal avstrijski notranji minister Herbert Kickl, pod njega pa sta se podpisala tudi predsedujoči Mreži Atlas Bernhard Treibenreif ter izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

Na vaji se spoprijemajo z mobilnimi napadalci

Na vaji sodelujejo specialne enote iz 30 držav, med njimi tudi specialna enota slovenske policije. Slovenski pripadniki sodelujejo v scenariju na Slovaškem skupaj s slovaškimi, češkimi, madžarskimi in hrvaškimi specialci. Scenarij vaje uprizarja položaj, kakršen je bil ob terorističnem napadu v Parizu leta 2015.

Takrat je devet napadalcev, privržencev džihadistične skupine Islamska država, izvedlo usklajene bombne in strelske napade v bližini stadiona State de France, na obiskovalce barov in restavracij ter na koncert v dvorani Bataclan. Ubitih je bilo 130 ljudi, okoli 350 pa jih je bilo ranjenih.

Specialci se morajo na tem delu vaje spoprijeti z zelo mobilnimi napadalci, pri tem pa morajo usklajeno uporabljati številne oklepnike in posebna vozila. Poskušajo osvoboditi zajete talce in prijeti teroriste.

Lisice, aretacija, kriminalec
Novice Slovenska policija po skoraj 20 letih od obsodbe prijela morilca

Nemški, nizozemski, norveški, švedski, finski in danski pripadniki posebnih enot medtem v Baltskem morju v temi s helikopterji in hitrimi čolni rešujejo zajetje talcev na ladji, v Španiji pa se španski, portugalski, francoski, belgijski in italijanski specialci borijo z ugrabitelji velikega potniškega letala.

V Varšavi se odvija scenarij ugrabitve okoli 500 potnikov na vlaku podzemne železnice. Poljskim policistom pomagajo kolegi iz Litve, Latvije in Estonije.

Novice Prepoznate kriminalca, ki ju išče slovenska policija? #foto

Enote za intervencijsko posredovanje Islandije, Irske, Severne Irske in Anglije se urijo v kopensko-pomorski akciji, ki se začenja na Islandiji in končuje na Severnem Irskem.

Posebna enota nemške dežele Baden-Württemberg ter enote iz Luksemburga, Švice in Italije se v tej nemški deželi bori z ugrabitelji potniškega vlaka, ki bi lahko uporabili tudi t. i. umazano bombo, da bi razpršili jedrski material po naseljenem območju. V ta del je zato vključena tudi francoska posebna enota za boj proti kemičnemu, biološkemu, radiološkemu ali jedrskemu napadu.

DVOJČKA
Novice 17 let od največjega terorističnega napada v ZDA #video #foto

V sedmem scenariju pa sodelujejo posebne enote iz Grčije, s Cipra, iz Bolgarije in Romunije. Rešujejo ugrabljeni avtobus, ki potuje s severa Grčije prek Bolgarije v Bukarešto. Skušajo mu preprečiti vstop v Ukrajino.

Ne spreglejte