Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jyrki Katainen Slovenija reforme

Petek, 9. 10. 2015, 12.28

8 let

Evropski komisar Sloveniji predlaga umik države iz gospodarstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenskim oblastem je po obdobju krize uspelo povrniti zaupanje vlagateljev v državo. A določene strukturne šibkosti ostajajo, je opozoril podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen.

Podpredsednik Evropske komisije Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je v okviru obiska v Ljubljani opozoril, da so bile države prisiljene z varčevalnimi ukrepi povrniti izgubljeno zaupanje finančnih trgov. Druga možnost bi bil bankrot, kar bi vodilo v še večje reze, ali da bi morali evropski davkoplačevalci plačati še več, kot so zdaj.

A le varčevalni ukrepi niso dovolj, saj so razlogi za gospodarske težave pogosto strukturne narave. Zato je tudi Evropska komisija med svoja prizadevanja dodala dimenzijo strukturnih reform. Sloveniji Katainen predlaga predvsem pokojninsko reformo in nadaljnji umik države iz gospodarstva. "Pokojninski sistem ni najboljši način," je ocenil in dodal, da bo pokojninska reforma nujna, da bodo lahko v prihodnje vsi ljudje pričakovali dobre pokojnine.

Umik države bi prinesel gospodarsko rast Ob tem je kot šibkost Slovenije izpostavil tudi prevelik vpliv države v gospodarstvu. Zaradi tega so prenizke tuje neposredne investicije, umik države pa bi po njegovem prepričanju prinesel tudi več gospodarske rasti in zaposlovanja.

Katainen se zaveda, da gre za občutljivo politično vprašanje, a bi po njegovem morali gledati pragmatično. Tam, kjer je največ socialne države, država v gospodarstvu običajno ne igra tako velike vloge, je poudaril.

Predstavil izhodišča za sofinanciraja projektov V Državnem zboru je nato Katainen predstavil izhodišča za sofinanciranje različnih projektov, skladnih z 319 milijard evrov vrednim naložbenim načrtom za Evropo.

Slovenija je pripravila okviren nabor projektov, ki bi bili potencialno primerni za sofinanciranje v skupni vrednosti 9,19 milijarde evrov, ocenjena sredstva sofinancirana iz naložbenega sklada znašajo 2,28 milijarde evrov.

Cerar: Politika se ne bo vmešavala v delovanje DUTB Premier se ni mogel izogniti niti vprašanjem o spremembah v vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ponovil je, da se vlada oz. politika ne bo vmešavala v delo slabe banke, mora pa vlada kot skupščina zagotoviti zakonitost in transparentnost njenega delovanja.

"Ne gre za političen poseg, gre za varstvo zakonitega in transparentnega delovanja DUTB," je poudaril Cerar.

Katainen je dodal, da komisija zadeve ne komentira, saj da je to v pristojnosti slovenske vlade.

Ne spreglejte