Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 12. 2019,
10.40

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

promet promet mejni prehodi Obrežje policija

Petek, 27. 12. 2019, 10.40

4 leta, 3 mesece

Izredni dogodek na Obrežju: mejni prehod znova odprli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Ob 8.30 se je na mejni prehod Obrežje iz Hrvaške pripeljal avtobus s 45 potniki. V postopku mejne kontrole je policist odredil temeljit pregled, ki je zajemal tudi rentgen prtljage, med katerim so zaznali sumljiv predmet, a se je na koncu izkazalo, da gre za uglaševalec klavirja z napajanjem.

Pri pregledu so v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet.

Potnike so preusmerili na druge mejne prehode

32-letnemu potniku so odvzeli prostost ter sprožili postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so takrat bili na mejnem prehodu. Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli.

Potniki so bili preusmerjeni na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz narejen čez mejni prehod Metlika.

Sumljiv predmet so nekaj pred enajsto uro pregledali strokovnjaki - bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Kriminalisti in kriminalistični tehniki so opravili ogled in ga prekinili, ko je bilo ugotovljeno, da gre za nenevaren predmet.

Priključek Obrežje, pogled proti Hrvaški | Foto: Prometno-informacijski center Priključek Obrežje, pogled proti Hrvaški Foto: Prometno-informacijski center

Panika zaradi uglaševalca klavirja

Po besedah policije je preplah sprožil uglaševalec klavirja z napajanjem, ki je na rentgenskem posnetku glede na obrise in druge karakteristike dajal vtis nevarnega predmeta oziroma eksplozivne naprave, pripravljene za detonacijo, poroča STA.

Ob 11:25 so tako odpravili pridržanje 32-letniku in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. 

Temeljita mejna kontrola z rentgenskim pregledom je po pojasnilih vodje operativno-komunikacijskega centra Novo mesto Roberta Perca sicer sestavni del mejne kontrole in običajni del postopka pri državljanih tretjih držav, ki vstopajo v Slovenijo. Sumljiv predmet so našli v kovčku ruskega državljana.

Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo.

Zapiranje avtoceste sicer zahteven projekt

Pri evakuaciji so upoštevali vse protokole, bila je dovolj hitra in v skladu s pričakovanji, je v izjavi za medije povedal Perc.

Kot je še pojasnil, je zapiranje avtoceste zahteven projekt, ki poteka postopno in v sodelovanju z uslužbenci družbe za avtoceste. Najprej so tako zaprli priključke v bližini Obrežja, s polnjenem avtocestnih počivališč pa so zaporo premaknili vse do Čateža. Prav tako so se dogovorili, da lahko vsi potniki tretjih držav v Slovenijo vstopijo na mejnih prehodih Slovenska vas in Rigonce, česar sicer ne bi mogli. "Imeli smo srečo, da promet kljub prazničnemu času ni bil pretirano gost," je še dodal Perc.

Strokovno in odgovorno varovanje meje le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino

Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo brežiških in prometnih policistov v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Pomoč pri intervenciji so poleg uslužbencev Družbe za avtoceste RS, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti specializirane enote za nadzor prometa.

Postopki policistov so bili v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer, dogodek pa je po navedbah policije potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. "Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo," so zapisali na policiji.

 

Ne spreglejte