Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
2. 6. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

ministrstvo za javno upravo eUprava

Petek, 2. 6. 2017, 13.32

6 let, 7 mesecev

eUprava ni bila dostopna, vendar ne zaradi hekerskega napada

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
eUprava | Foto STA

Foto: STA

V četrtek in danes ni deloval portal eUprave, za katerega skrbi ministrstvo za javno upravo. Napaka je bila posledica menjave strežniških potrdil v zalednih sistemih. "Ni šlo za hekerski napad in vsa tveganja iz tega naslova so izvzeta," sporočajo z ministrstva.

Kdor je danes dopoldan ali v četrtek zvečer želel prek eUprave podaljšati prometno dovoljenje ali spremeniti stalno prebivališče, mu to ni uspelo, saj storitve, vezane na matični register vozil in listin (MRVL), niso delovale.

Ministrstvu za javno upravo, ki je skrbnik portala z več kot 38 tisoč uporabniki, je ponagajala tehnologija.

"Napaka je bila posledica menjave strežniških potrdil v zalednih sistemih. Potrjujemo, da ni šlo za hekerski napad in so vsa tveganja iz tega naslova izvzeta," so nam sporočili z ministrstva.

Po njihovih zagotovilih je bila napaka uspešno odpravljena in motenj v uporabi ni več.


 Največji hekerski napad vseh časov: koliko denarja so ukradli?


Kaj lahko urejate na eUpravi:

eUprava | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio Pogoj za oddajo elektronskih vlog in dostop do storitev modula Moja eUprava je, da ima uporabnik nameščeno kvalificirano digitalno potrdilo slovenskih izdajateljev. Elektronske vloge so dostopne na slovenski jezikovni različici portala, tiste, ki so namenjene pripadnikom obeh avtohtonih narodnih skupnosti, pa so objavljene na italijanski in madžarski jezikovni različici portala.

Prijava v modul Moja eUprava uporabnikom omogoča vpogled v njihove osebne podatke, ki se nahajajo v različnih javno-upravnih registrih in bazah podatkov, ter vpogled v statuse oddanih vlog in hrambo dokumentov, ki nastajajo med elektronsko vodenimi upravnimi postopki.

 

Maja hekerski napad okužil več kot 200 tisoč računalnikov

Takole je bilo videti sporočilo, ki se je pojavilo na okuženih računalnikih ob napadu virusa WannaCry. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Takole je bilo videti sporočilo, ki se je pojavilo na okuženih računalnikih ob napadu virusa WannaCry. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons V sredini maja je po svetu odmeval kibernetski napad, v katerega je bilo vpletenih več kot 200 tisoč računalnikov po vsem svetu. Glavno orožje kibernetskega napada je bil virus WannaCry, ki je ob okužbi računalnika zašifriral vse uporabnikove datoteke in v zameno za ključ, ki bi jih dešifriral, zahteval v digitalni valuti bitcoin plačano odkupnino. Ta je v povprečju znašala 300 evrov, hekerji pa naj bi zbrali "le" 74 tisoč evrov.

En razlog za razmeroma malo plačil odkupnine – WannaCry je ne nazadnje okužil več kot 200 tisoč računalnikov – je dejstvo, da so mnogi raje izgubili podatke kot pa plačali, saj so imeli ustvarjene varnostne kopije, menijo računalniški strokovnjaki.

Ne spreglejte