Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2023,
17.54

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

socialni dialog delodajalci delavci Robert Golob

Torek, 4. 7. 2023, 17.54

9 mesecev, 4 tedne

Na izredni seji ESS dogovor za spoštovanje socialnega dialoga #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
ESS | Premier Golob pa je ocenil, da je socialni dialog "nekaj živega" in da so časovni okvirji včasih dane, objektivne okoliščine, ki se jih ne da spreminjati. | Foto Nebojša Tejić/STA

Premier Golob pa je ocenil, da je socialni dialog "nekaj živega" in da so časovni okvirji včasih dane, objektivne okoliščine, ki se jih ne da spreminjati.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predstavniki delodajalcev, delojemalcev in vlade so na današnji izredni seji ESS poudarili pomembnost socialnega dialoga in po nedavnem protestu delodajalcev zgladili nesoglasja. Dogovorili so se, da bodo določili reformne zakone, pri katerih se bo proces usklajevanja lahko zavlekel v fazo, ko bodo njihovi predlogi že v postopku sprejemanja v DZ.

Trenutni predsedujoči Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS) Jakob Počivavšek, sicer vodja Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, je v izjavi za javnost po današnji seji povedal, da je bila razprava precej obsežna in da so se strinjali, da je socialni dialog izjemno pomemben. "Nekaj besed, ne glede vsebine, temveč glede postopkov, smo namenili tudi posameznim zakonskim rešitvam," je povedal.

Predsednik KSJS Branimir Štrukelj in predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. | Foto: Nebojša Tejić/STA Predsednik KSJS Branimir Štrukelj in predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Foto: Nebojša Tejić/STA

Po njegovih besedah so se dogovorili, da bodo v petek, ko ima ESS na dnevnem redu obravnavo izvajanja načrta za okrevanje in odpornost, pregledali reformne načrte in časovnico. Opredelili bodo tiste, ki terjajo večji angažma socialnih partnerjev in vlade in pri katerih se bodo lahko o predlogih mogočih dopolnil dogovarjali tudi po tem, ko bodo predlogi zakonov že vloženi v obravnavo v DZ. "Želimo, da so odločitve legitimne in da so reforme ustrezno implementirane," je dejal Počivavšek.

Danijel Bešič Loredan, Klemen Boštjančič, Robert Golob, Sanja Ajanović Hovnik, Tadej Ostrc | Foto: Nebojša Tejić/STA Danijel Bešič Loredan, Klemen Boštjančič, Robert Golob, Sanja Ajanović Hovnik, Tadej Ostrc Foto: Nebojša Tejić/STA

Delodajalci od premierja pričakovali večjo samokritičnost do svojih ministrov

Delodajalci so po besedah predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Marjana Trobiša danes pričakovali nekoliko večjo samokritičnost premierja Roberta Goloba do svojih ministrov. Čeprav je Trobiš izrazil dvom o tem, da do kršitev socialnega dialoga ne bo več prihajalo, in dodal, da so imeli doslej občutek, da gre za socialni monolog dveh strani, je dejal, da bodo pri njem vztrajali in si prizadevali, da se prelije v "konstruktiven dialog".

"Trenutni zakonodajni predlogi so pisani na kožo sindikatom ter državi," je bil kritičen Trobiš. Dejal je, da so po današnjem sestanku sicer pomirjeni, da pa niso v celoti prepričani, da bodo lahko socialni dialog peljali na način, kot bi ga morali.

Golob ocenil, da je bil sestanek konstruktiven in koristen

Premier Golob pa je ocenil, da je socialni dialog "nekaj živega" in da so časovni okvirji včasih dane, objektivne okoliščine, ki se jih ne da spreminjati. "Zavezali smo se, da bomo primere dobre prakse uveljavili na vseh področjih," je dejal in dodal, da je bil sestanek konstruktiven in koristen. "Verjamem, da bo delovanje v prihodnjih 12 mesecih učinkovito in da bodo rešitve boljše za ljudi," je poudaril.

ESS | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

O vodenju socialnega dialoga in kršitvah pravil o delovanju ESS so se želeli socialni partnerji pogovoriti na seji 23. junija. Vendar se je Golob zaradi vnaprej predvidene odsotnosti opravičil, nakar so tudi delodajalci sporočili, da se seje ne bodo udeležili.

Novice ESS za zdaj brez predstavnika v nadzornem svetu holdinga (VIDEO)
Novice Minister Mramor javnemu sektorju napovedal "trde" čase (video)
Novice Na ESS o aktivni politiki zaposlovanja, o delu na črno nič
Ne spreglejte