Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 12. 2015,
13.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Karl Erjavec Nato

Sreda, 2. 12. 2015, 13.32

8 let, 1 mesec

Erjavec: Varnost ni samoumevna. Nihče je ne bo zagotavljal namesto nas.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija bo morala več pozornosti namenjati varnosti, je v Bruslju po dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov članic zveze Nato poudaril vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Varnost ni več samoumevna in ne smemo si delati iluzij, da živimo v varnem svetu, je opozoril in ob tem spomnil tudi na migracijski val.

Nihče ne bo varnosti zagotavljal namesto nas, je še izpostavil Erjavec in dodal, da Nato temelji na medsebojni solidarnosti in tudi na delitvi bremen. "Zveza Nato pričakuje, da bo Slovenija solidarna in da bo nosila ustrezen delež bremen," je opozoril.

Kaj zajema predlog direktive o terorizmu? Evropska komisija je danes sprejela sveženj ukrepov za okrepitev boja proti terorizmu in nezakoniti trgovini s strelnim orožjem in eksplozivi. Predlog direktive o boju proti terorizmu, ki ga je sprejela komisija, odpravlja vrzeli pravnega okvira EU glede kazenskega pregona. Direktiva med kazniva dejanja uvršča:

- potovanja za teroristične namene tako znotraj kot zunaj EU,

- financiranje, organizacijo in pomoč pri izvedbi takih potovanj,

- udeležbo pri usposabljanju za teroristične namene ter

- zagotavljanje sredstev za storitev terorističnih kaznivih dejanj.

Predlog krepi tudi določbe o kaznivosti novačenja, usposabljanja za teroristične namene ter širjenja teroristične propagande, med drugim na spletu.

Komisija poziva k okrepitvi nadzora na zunanjih mejah Komisija v akcijskem načrtu, ki ga je prav tako sprejela danes, poziva države članice, naj vzpostavijo nacionalne informacijske točke za boljši nadzor nad nedovoljeno trgovino s strelnim orožjem ter ustanovijo enote za spremljanje kibernetskega kriminala.

Ravno tako poziva k okrepitvi nadzora na zunanjih mejah ter tesnejšemu policijskemu in carinskemu sodelovanju. Akcijski načrt predlaga tudi izboljšano zbiranje in izmenjavo informacij o iskanem strelnem orožju ter okrepljeno sodelovanje s tretjimi državami glede nezakonitega uvoza strelnega orožja in eksplozivov v EU.

Ne spreglejte