Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec BiH Bosna in Hercegovina

Četrtek, 13. 3. 2014, 17.19

8 let

Erjavec v pismu Ashtonovi s predlogi glede BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
EU bi morala vzpostaviti in voditi ustrezen proces soočanja s političnimi in gospodarskimi izzivi v Bosni in Hercegovini.

To je predlagal zunanji minister Karl Erjavec v pismu visoki zunanjepolitični predstavnici unije Catherine Ashton. To pismo bo slovenski prispevek v razpravi o BiH v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov EU.

Erjavec: EU bi morala množične proteste v BiH morala razumeti kot sporočilo in priložnost Erjavec v pismu med drugim izpostavlja, da bi EU nedavne množične proteste v BiH zaradi slabih gospodarskih in socialnih razmer morala razumeti kot sporočilo in priložnost - da okrepi svojo vlogo pri premagovanju politične, gospodarske in socialne krize v državi, so povedali viri pri EU.

Vodja slovenske diplomacije po navedbah virov v pismu predlaga, naj EU vzpostavi in vodi ustrezen, dobro pripravljen proces soočanja s političnimi in gospodarskimi izzivi v državi s konkretno zastavljenimi cilji, pri čemer naj bi bila glavni in končni cilj tega procesa obsežna ustavna reforma.

Sicer pa bi lahko v tem procesu po Erjavčevih predlogih poskušali odgovoriti na konkretna vprašanja, kot so opredelitev morebitnega novega modela finančne podpore BiH, kako bolje usmeriti predpristopno pomoč državi, kako rešiti problema nedelujoče javne uprave in nezmožnosti odločanja ter kako pomagati mladim pri izobraževanju in pridobivanju izkušenj.

Pobude je pričakovati tudi od drugih članic Pismo s predlogi glede BiH, ki ga je Erjavec poslal februarja, bo slovenski prispevek k ponedeljkovi razpravi. Pobude je pričakovati tudi od drugih članic, na primer svoje predloge je Ashtonovi že poslala tudi Hrvaška.

Ashtonova bo sicer ministrom v ponedeljek poročala o svojem nedavnem obisku v BiH, kjer se je s političnimi voditelji in predstavniki civilne družbe pogovarjala predvsem o gospodarskih in socialnih problemih, na katere so v začetku leta opozorili državljani s protesti.

Razprava bo po pričakovanjih osredotočena na to, kako lahko unija v času do volitev v BiH podpre konkretne gospodarske reforme pod pogojem, da se o njih uskladijo vsi politični voditelji v BiH. Poudarek je na gospodarskih reformah, saj napredka pri iskanju ustavnih rešitev v predvolilnem času ni pričakovati, so pojasnili viri.

"Želijo zaposlitvene priložnosti in gospodarsko rast ... " "Ljudje so zelo jasno izrazili svoja pričakovanja in skrbi. Želijo zaposlitvene priložnosti in gospodarsko rast, želijo delujoč sistem socialne varnosti, želijo pravno državo in učinkovito pravosodje," je v sredo po koncu obiska v BiH poudarila Ashtonova.

EU je po njenih besedah pripravljena pomagati, a ključna je politična volja voditeljev, ki morajo za izpolnitev pričakovanj ljudi preseči etnična razhajanja ter se osredotočiti na reformo gospodarstva in socialnega sistema ter spodbujanje trgovine, krepitev pravne države in zaščito človekovih pravic.

"Zato jih pozivam, naj poslušajo, prevzamejo odgovornost in ukrepajo. Zdaj. EU bo podprla vsako prizadevanje političnih voditeljev, ki bi prineslo otipljive koristi ljudem," je zatrdila Ashtonova, a opozorila, da EU ne bo popuščala pri ciljih, le pomagala BiH, da jih doseže, ter da je ključ, ki odpira vrata v boljšo prihodnost BiH, v rokah tamkajšnjih političnih voditeljev.

Ne spreglejte