Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
17.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Gorazd Žmavc

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 17.22

7 let, 12 mesecev

Erjavec prepričan, da ima Žmavc dovolj znanja in izkušenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je izrazil prepričanje, da ima njihov njihov kandidat za ministra za Slovence po svetu Gorazd Žmavc tista znanja in izkušnje, ki so potrebni za opravljanje funkcije.

Ob tem je dodal, da sam pričakuje večji poudarek na gospodarskem sodelovanju, saj je v tujini veliko uspešnih Slovencev, kar velja bolje izkoristiti. Gorazda Žmavca po besedah Karla Erjavca že v sredo čaka zaslišanje na matičnem odboru državnega zbora, še prej tudi pogovor z nekaterimi poslanskimi skupinami.

Žmavc priznal, da je njegova izbira bil kompromis strankarskih usklajevanj Kandidat za novega ministra, ki bo po potrditvi v državnem zboru zamenjal Tino Komel, je priznal, da je njegova izbira bil kompromis strankarskih usklajevanj. "Zavedali smo se, da so zdravstvo in gospodarstvo pretežke teme, če nimamo ustreznih kandidatov, da pa je ministrstvo za Slovence po svetu lahko bilo tisto, ki nam daje možnost, da imamo še naprej dva sedeža v vladi," je dejal Žmavc.

66-letni upokojenec iz Ptuja je več kot tri desetletja kot pravnik delal v gospodarstvu, tudi v nekaterih večjih poslovnih sistemih, kot so Gorenje, Perutnina Ptuj, Mercator in Zlatarna Celje. S politiko se je doslej ukvarjal predvsem na lokalni ravni in bil v devetdesetih letih med drugim župan oziroma takratni predsednik skupščine občine Ptuj.

Z delovanjem ministrstva, ki ga namerava zasesti, se je podrobneje začel seznanjati prejšnji teden in pri tem izpostavil, da se je to v zadnjem nekaj več kot desetletju dobro utrdilo. Ob tem pa sam meni, da je potrebno delovati v smeri še boljše povezanosti z zunanjim ministrstvom.

Žmavc: Zamejske zadeve so ta trenutek solidno urejene Zamejske zadeve so po njegovih besedah ta trenutek solidno urejene, z vstopom v Evropsko unijo so se tudi nekoliko umirile, saj so tudi pod nadzorom Bruslja, je pa potrebno zamejcem dati še več sistemske podpore.

Če bo potrjen za ministra, želi dati poudarek gradnji tradicije med starejšo in mlajšo generacijo Slovencev v tujini, predvsem pa tudi sam poudarja več gospodarske aktivnosti v sodelovanju s Slovenci po svetu in v zamejstvu.

Erjavec je znova poudaril, da je zelo zadovoljen s petkovim podpisom koalicijske pogodbe, saj je to podlaga za to, da koalicija lahko zaključi redni mandat. Tega si želi tudi sam, saj tudi mednarodna javnost in finančni trgi pričakujejo od Slovenije politično stabilnost, brez nje pa ni pričakovati izhoda iz krize.

"Evropske inštitucije od nas pričakujejo, da bomo z ukrepi nadaljevali" Očitke o tem, da naj bi bila pogodba prazna, zavrača, a ob tem dodaja, da so si koalicijske stranke med seboj različne, zato je včasih težko najti dogovor. Kljub podpisu koalicijske pogodbe zato vse partnerje v naslednjih dveh mesecih čaka še trdo usklajevanje glede drugega paketa privatizacije.

"Slovenija letos potrebuje dodatnih pet milijard evrov, dve milijardi in pol smo se že zadolžili, preostanek še potrebujemo. Evropske inštitucije od nas pričakujejo, da bomo z ukrepi nadaljevali," je dejal Erjavec.

Še vedno mu je zelo žal, da se je za odstop odločil minister za zdravje Tomaž Gantar, a očitno zdravstvene reforme ni mogel izpeljati zaradi različnih pogledov znotraj koalicije. Tudi zaradi tega je prvak DeSUS zaskrbljen, ker tudi v novi koalicijski pogodbi niso uspeli zapisati enotnih izhodišč glede urejanj področja zdravstva.

Ne spreglejte