Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
10.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec DeSUS Ljubo Jasnič Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 10.46

8 let

Erjavec: Janša ne bo nikoli več sestavljal vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Nekdo s takšnimi bremeni, kot jih ima Janša, ne more biti več predsednik vlade," meni aktualni predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je sicer prepričan da bo na volitvah za predsednika DeSUS zmagal.

Karl Erjavec sicer meni, da premier Janez Janša ne bo nikoli več sestavljal vlade. "Če pa bo Janša dobil še kdaj priložnost sestavljati vlado, Karla Erjavca v njegovi vladi ne bo," je v pogovoru za Delo dejal Erjavec.

Erjavec je prepričan, da bo na volitvah za predsednika DeSUS zmagal Erjavec je povedal, da je v stranki razpoloženje na terenu dobro in da je prepričan, da bo na bližnjem volilnem kongresu zmagal, ker ima za seboj tudi rezultate. O protikandidatu za mesto predsednika stranke Ljubu Jasniču je Erjavec v pogovoru za Delo pojasnil, da mu je ta "ves čas zagotavljal, da se ne bo potegoval za položaj predsednika DeSUS, če se bom jaz".

"Jasnič ne dela več za predsednika stranke, ampak zase in za svojo promocijo" "Jasnič je dober organizator, veliko je naredil za stranko. Glede tega nimam nobenih pripomb, osebno pa se mi zdi narobe, da kandidira za predsednika, saj sva skupaj postavljala cilje, kako DeSUS dvigniti na višji nivo, a mi je potem v nekem trenutku obrnil hrbet. Nekatera trenja v stranki so tudi posledica tega, kar se zdaj dogaja," je ocenil Erjavec. Kot je dodal, je v nekem trenutku ugotovil, da Jasnič "ne dela več za predsednika stranke, ampak zase in za svojo promocijo".

Erjavec zanika očitke o avtokratskem vodenju stranke Na očitke, da je stranko privatiziral, pa Erjavec odgovarja, da se takšni očitki ponavljajo vse od časa nekdanjega vodje poslanske skupine Franca Žnidaršiča: "Pravil je, da vodim DeSUS avtokratsko, da sem nedemokratičen, sam pa menim, da imam veliko težav prav zaradi tega, ker stranko vodim zelo demokratično."

"Prepričan sem, da bom na kongresu zmagal, ker imam za seboj tudi rezultate" Razpoloženje na terenu je po Erjavčevih besedah dobro. "Prepričan sem, da bom na kongresu zmagal, ker imam za seboj tudi rezultate," pravi. Spominja, da se je stranka pred njegovim prihodom komaj uvrstila v DZ, zadnjih osem let pa ni več najmanjša parlamentarna stranka.

Protikandidatov se ne boji Za Jasniča in drugo protikandidatko Meto Vesel Valentinčič Erjavec meni, da sta sicer dobra konkurenta, da pa je imel tudi že močnejšo konkurenco. "V tokratnem primeru gre za kandidata, ki nimata posebne politične moči. Ne predstavljam si, kako bi vodila stranko, če ne uživata podpore poslanske skupine," pravi in dodaja, da ga poslanci DeSUS podpirajo.

Sta Jasnič in Janša sklenila "tihi dogovor o sodelovanju"? Glede očitkov premiera Janše, da izstopa iz koalicije, ker bi si želel izboljšati položaj pred kongresom stranke, je Erjavec spomnil, da Jasnič kljub odločitvi sveta DeSUS ni odstopil kot državni sekretar: "Menim, da je o tem z Janšo sklenil tihi dogovor o sodelovanju, ker prvaku SDS zagotovo ni do tega, da ima v političnem prostoru stranko, kot je DeSUS, ki varuje interese upokojencev in nekaj stane."

Jasnič se ne čuti odgovornega za nizko podporo DeSUS Dosedanji generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič pa je prav tako v pogovoru za Delo pred petkovim volilnim kongresom stranke zavrnil soodgovornost za nizko podporo stranki. Kot je dejal, njegovo delo ni bilo oblikovanje političnih stališč stranke, saj je to naloga predsednika. Sam je le uresničeval program stranke, ki ga je sicer precej pomagal tudi napisati.

Na vprašanje, kako bo politično levo usmerjenemu delu članstva pojasnil, zakaj je podprl strankino sodelovanje v desnosredinski vladi Janeza Janše, je dejal, da se je tako odločil svet stranke, ki lahko edini odloča o vstopih in izstopih iz koalicije, njegovo odločitev pa je spoštoval.

Ni želel povleči radikalne poteze Lanskih pozivov lokalnih odborov za izredni kongres kljub poskusu Karla Erjavca, da ga zamenja, ni podprl, saj je imel pred očmi koristi stranke. "Glede na to, da nisem vedel - in še danes ne vem - zakaj me je hotel Erjavec zamenjati, pač nisem želel povleči radikalne poteze," je dejal Jasnič in spomnil, da je tudi Erjavec, ko je videl, da za zamenjavo nima podpore, zelo hitro obrnil stališče. V javnosti je zadnje čase med njima padlo nekaj ostrih besed. Čeprav sta sprva zadeve zgladila in še naprej skupaj hodila po terenu ter se slišala skoraj vsak dan, pa odkar je Jasnič decembra vložil kandidaturo, med njima ni več komunikacije.

Za Jasniča je bila verjetno napaka tudi vstop v Janševo vlado Jasnič je med največjimi napakami Erjavca pri vodenju stranke omenil njegov prevzem ministrstva za zunanje zadeve, zaradi česar ni imel več toliko časa za stranko. Napaka je po njegovem verjetno bil tudi vstop v Janševo vlado, čeprav po sprejetju pokojninske reforme o tem ni več tako prepričan. Kot je dejal, bi namreč bila ta zakonodaja verjetno vseeno sprejeta, a vprašanje, kakšna bi bila brez njihovega prispevka.

Tretja kandidatka Meta Vesel Valentinčič bo glasove verjetno "odžirala" njemu, saj imata zelo podobna prepričanja in sta na skupnem polu. Sam je ni prepričeval, naj umakne kandidaturo, bosta pa oba ta teden analizirala stvari in se o tej možnosti pogovorila.

Ne namerava biti poklicni predsednik ali minister v vladi V primeru izvolitve za predsednika DeSUS ne namerava biti poklicni predsednik, saj je upokojenec in ima zagotovljeno socialno varnost ter 24 ur časa za stranko. Prav tako ne namerava biti minister v nobeni vladi, a to ne pomeni, da stranka ne bo sodelovala v nobeni koaliciji. Meni namreč, da morajo ministrstva voditi mlajši, ki so sposobni zdržati tempo, kakršnega zahteva delo v izvršnem organu.

Za Jasniča so edina pravilna odločitev predčasne volitve Kar se politične krize v državi tiče, so zanj edina pravilna odločitev predčasne volitve, medtem ko je dosedanji predsednik eden glavnih zagovornikov oblikovanja projektne vlade. A zanj to ni rešitev, saj ni za nobeno kupčkanje pod mizo, je še dejal za Delo.

Ne spreglejte