SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec in Krstičević potrdila dobro obrambno sodelovanje #video

0,79

termometer

Obrambna ministra Slovenije in Hrvaške Karl Erjavec in Damir Krstičević sta danes na srečanju v Ljubljani potrdila dobro sodelovanje med državama na obrambnem področju. V pogovorih sta največ pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju in varnostnim izzivom, s katerimi se soočata sosedi.

Erjavec je v izjavi za medije po pogovorih s hrvaškim kolegom dejal, da je dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško na obrambnem področju zelo dobro razvito. Državi v letošnjem letu izvajata 49 skupnih projektov, od tega jih 22 poteka v Sloveniji, 27 pa na Hrvaškem.

Kot je dejal, se obe državi soočata z enakimi varnostnimi izzivi, kot so množične migracije, naravne nesreče, terorizem. "Varnost ni več sama po sebi umevna," je poudaril Erjavec in opozoril, da Zahodni Balkan še vedno ni stabilen. "V interesu Slovenije in Hrvaške je, da imamo na Zahodnem Balkanu stabilno situacijo," je dejal.

Ivan Radan Novice Zdravnik Ivan Radan oproščen uboja bolnikov #video

Krstičević poudaril pomembnost sodelovanja

Krstičević je poudaril, da je sodelovanje na obrambnem področju ključno in strateško pomembno tako za Hrvaško kot za Slovenijo.

Kljub nekaterim odprtim vprašanjem med državama, kot je uveljavitev arbitražne odločbe o meji, Slovenija in Hrvaška po Erjavčevih besedah dobro sodelujeta tudi na drugih področjih. "Ne smemo se obremenjevati z vprašanji, ki se bodo slej ko prej rešila po pravni poti," je dejal.

Krstičević Foto: STA

Krstičević je na novinarsko vprašanje glede tožbe Slovenije proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe dejal, da "to ni dobro", da pa je to odločitev Slovenije. "Hrvaška si želi sodelovanja s sosedi, s prijatelji in mi vedno pravimo, da se je treba pogovarjati," je poudaril.

Eco resort, Kamnik Novice Lastnik Eko resorta je prepričan, da rušenja ne bo

"Slovenija in Hrvaška kot članici EU in zveze Nato tesno sodelujeta"

Erjavec je navedel, da Slovenija in Hrvaška kot članici EU in zveze Nato tesno sodelujeta v različnih misijah v podporo miru v okviru Nata, EU in ZN ter na različnih vojaških vajah.

Spomnil je, da so na oktobrskem zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju podpisali sporazum o ustanovitvi večnacionalnega centra za usposabljanje helikopterskih posadk za specialno delovanje v Zemuniku pri Zadru, v katerem bosta sodelovali tudi Madžarska in Bolgarija.

Erjavec in Krstičević Foto: STA

"To Natovo središče v Zemuniku bo prispevalo k novim zmogljivostim hrvaške, slovenske, madžarske in bolgarske vojske," je dejal hrvaški minister.

Erjavec je napovedal, da namerava Slovenija v Zemunik poslati dva pripadnika Slovenske vojske. Slovenija ima namreč namen še naprej razvijati svoje helikopterske sile. "Smo tik pred tem, da se odločimo o nakupu novih helikopterjev," je povedal Erjavec. Gre za tri helikopterje nujne medicinske pomoči.

Krstičević je omenil možnost, da bi lahko Hrvaška po nakupu vojaških letal F-16 morda v prihodnosti sodelovala tudi pri nadzoru slovenskega zračnega prostora. "To je eno od področij sodelovanja," je dejal.

Jure Leben Posel danes Razjarjeni vlagatelji iz Londona grozijo slovenskemu ministru #video

V nadaljevanju obiska govora tudi o vprašanju množičnih migracij

Erjavec je izrazil zadovoljstvo, ker Hrvaška sodeluje v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah na Gorenjskem, kamor je napoten en hrvaški častnik. Dva slovenska častnika pa sta se usposabljala na generalski šoli na Hrvaškem, več podčastnikov pa na podčastniški šoli.

Slovenski obrambni minister je napovedal, da bosta s hrvaškim kolegom v nadaljevanju obiska govorila tudi o vprašanju množičnih migracij.

Erjavec in Krstičević Foto: STA

Hrvaški obrambni minister bo obiskal tudi vojašnico Petra Petriča v Kranju, kjer mu bodo predstavili zmogljivosti enote za jedrsko, biološko, radiološko in kemično obrambo ter sodelovanje logistične brigade z oboroženimi silami Hrvaške.

Delovni obisk hrvaškega obrambnega ministra je za Erjavca prvo bilateralno srečanje, odkar je znova prevzel obrambni resor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin