SiolNET. Novice Slovenija
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec: Če se zviša plača, naj se tudi pokojnina

0,50

termometer

Karl Erjavec
Foto: Planet TV

Prvak DeSUS Karl Erjavec je po napovedi ministrice za delo Anje Kopač Mrak glede dviga minimalne plače nad prag tveganja revščine, kar sicer podpira, napovedal še predlog za takšno zvišanje minimalne pokojnine.

Erjavec je v izjavi pred sejo vlade poudaril, da podpira napoved ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, da se bo minimalna plača v letu 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. A v tem primeru je napovedal zahtevo DeSUS, da se nad prag tveganja revščine dvigne tudi minimalna starostna pokojnina, ki po zadnji spremembi pokojninskega zakona za upokojence s polno pokojninsko dobo znaša 500 evrov.

To se zdi Erjavcu prav. "Sicer bi povzročali diskriminacijo. Ne vem, zakaj bi nekdo, ki ima minimalno plačo, lahko presegel znesek praga tveganja revščine, nekdo, ki ima minimalno pokojnino, pa bi bil pod tem pragom," je pojasnil Erjavec in dodal, da gre za upoštevanje ustavnega načela pravičnosti in enake obravnave.

Dohodek pod pragom revščine ima 280 tisoč Slovencev

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je bila po zadnjih podatkih, ki se nanašajo na leto 2016, 13,9-odstotna. To pomeni, da je z dohodkom pod pragom tveganja revščine živelo približno 280 tisoč ljudi. Mesečni prag tveganja revščine je znašal 616 evrov.

Minimalna neto plača znaša 614 evrov, medtem ko je povprečna neto plača 1.050 evrov. Dve tretjini zaposlenih ima plačo, ki ne presega povprečne, je v torek dejala ministrica Kopač Mrakova.

Vprašanje, ki ga je izpostavil Erjavec, bo DeSUS odprla v sklopu razprave o predlogu proračunov za prihodnji dve leti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin