SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kopač Mrakova napovedala višjo minimalno plačo in socialno pomoč

0,20

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je danes napovedala, da se bo minimalna plača v letu 2018 dvignila nad prag tveganja revščine. Kmalu bodo predstavili tudi predlog, po katerem bo denarna socialna pomoč za samske višja. Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak pa je dejala, da v Sloveniji kot bogati družbi ne bi smelo biti revnih.

"V bogati družbi, kar Slovenija je, se ne bi smeli sprijazniti s tem, da nekateri med nami živijo v revščini," je dejala izvršna direktorica Slovenske filantropije Novakova na današnjem odprtju kongresa slovenskih humanitarnih organizacij v Ljubljani.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je poudarila, da sistem države blaginje brez humanitarnih organizacij ne more delovati. Dodala je, da država mora zagotavljati sistemske pogoje za preprečevanje revščine in socialne izključenosti ter delovanje humanitarnih organizacij.

Revščina se po besedah ministrice zmanjšuje

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je bila po zadnjih podatkih, ki se nanašajo na leto 2016, 13,9-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke manj kot leto prej. Zmanjšala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, ki je lani znašala 18,4 odstotka. Kljub izboljšanju so rezultati slabši pri samskih osebah in pri starejših, je opozorila ministrica.

Dve tretjini zaposlenih v Sloveniji prejemata plačo, ki ne presega povprečne. | Foto: Reuters Dve tretjini zaposlenih v Sloveniji prejemata plačo, ki ne presega povprečne. Foto: Reuters Pač pa se je pomembno popravilo stanje pri tveganju revščine za otroke, je izpostavila.

Ob tem je treba po njenih besedah pogledati, kakšni so razlogi za revščino dolgotrajnih prejemnikov socialne pomoči. Glede na to bodo po njenih pričakovanjih pomembni programi socialne aktivacije, ki so se že začeli. Izrazila je upanje, da bodo ti učinkoviti in bodo prekinili prehajanje revščine iz roda v rod, ki se pojavlja pri nekaterih. "Tu je treba pomagati," je zatrdila.

Dve tretjini delavcev s plačo pod povprečjem

Kot je spomnila, minimalna neto plača znaša 614 evrov, povprečna neto plača pa 1.050 evrov. Dve tretjini zaposlenih imata plačo, ki ne presega povprečne, je dejala. "Nekatere skupine ljudi od gospodarske rasti v državi nimajo ničesar," je dodala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin