SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec bo predlagal, da Slovenija dokončno prizna Palestino

0,45

termometer

Palestina
Foto: Reuters

Zunanji minister Karl Erjavec je potrdil, da bo na seji vlade v četrtek podal širšo informacijo o tem, kako so se okoliščine "bistveno spremenile", odkar je Slovenija prekinila postopek priznanja palestinske države. Obenem je povedal, da zunanje ministrstvo predlaga sklep, da naj Slovenija dokonča postopek priznanja Palestine.

Pri bistveno spremenjenih okoliščinah gre za nedavno odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli ameriško veleposlaništvo. To ni v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN iz leta 1980, ki določa, da se statusa Jeruzalema ne sme spreminjati, je poudaril Erjavec.

Vprašanje priznanja palestinske države se vleče že dlje časa. V začetku lanskega leta je bilo po razpravi v parlamentu sklenjeno, da jo bo Slovenija priznala do konca leta, a se to potem ni zgodilo, saj so se na vladi dogovorili, da naj bi priznanje izvedli skupaj s še kako članico EU, tako da bi imelo večji učinek. A v tem času se za ta korak ni odločila nobena članica EU.

Po omenjeni potezi Trumpa, ki je ogorčila skorajda vso mednarodno skupnost in sprožila nasilne proteste ne le v bližnjevzhodni regiji, ampak tudi širše, je Erjavec očitno spremenil mnenje. V zadnjem času je namreč že nekajkrat, kot zunanji minister in tudi kot prvak DeSUS, jasno povedal, da je po njegovem mnenju čas za slovensko priznanje palestinske države zdaj dozorel. Že pretekli teden je tudi napovedal razpravo na to temo na seji vlade ta četrtek.

SD za priznanje, SMC zadržana

Priznanje Palestine podpira tudi koalicijska SD, medtem ko so v največji vladni stranki SMC še zadržani. Premier Miro Cerar je po nedavni razpravi vrha EU na to temo dejal, da čas še ni primeren za pogovore o slovenskem priznanju Palestine, predsednik DZ Milan Brglez pa je v ponedeljek na srečanju s palestinskim veleposlanikom, pristojnim za Slovenijo, Salahom Abdelom Šafijem ponovil, da vprašanje priznanja ni postavljeno pod vprašaj, temveč gre za vprašanje ustrezne časovne umeščenosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin