Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
9.23

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

meritve enakopravnost spolov Evropska unija Slovenija

Sreda, 25. 10. 2023, 9.23

6 mesecev

Enakost med spoloma: "Slovenija napreduje prepočasi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Enakost spolov | Prostora za izboljšave je v Sloveniji še ogromno,  poudarjajo na Evropskem inštitutu za enakost spolov.  | Foto Guliverimage

Prostora za izboljšave je v Sloveniji še ogromno, poudarjajo na Evropskem inštitutu za enakost spolov.

Foto: Guliverimage

Evropski inštitut za enakost spolov (EIGE) je predstavil indeks enakosti spolov 2023, ki je najvišji doslej. Od stotih mogočih točk je povprečna ocena EU 70,2, medtem ko je bila lani lani 68,6. Najvišje število točk ima Švedska 82,2, Slovenija pa se z 69,4 točke uvršča na 12. mesto. Od lani smo rezultat izboljšali za 1,9 točke, a smo še vedno 0,8 točke pod povprečjem EU. Glavni dejavniki povečanja celotne ocene so izboljšave na področjih znanja in moči, nazadujemo pa na področju zdravja in dela. Prostora za izboljšave je še ogromno, saj EIGE za Slovenijo kot ključno ugotovitev navaja, da napredujemo prepočasi.

Evropski inštitut za enakost spolov je predstavil indeks enakosti spolov 2023, ki je najvišji v zadnjih desetih letih, odkar ga merijo. Temelji na podatkih iz let 2021 in 2022. Od stotih mogočih točk je povprečna ocena Evropske unije 70,2 v primerjavi z 68,6 lani.

Najvišje število točk ima Švedska, in sicer 82,2. Pri njih je število žensk v parlamentih in upravnih odborih družbe prvič doseglo 33 odstotkov.

Slovenija se z 69,4 točke uvršča na 12. mesto, kar pomeni, da smo od lani izboljšali rezultat za 1,9 točke, a smo še vedno za 0,8 točke pod povprečjem EU.

Rezultati za Slovenijo | Foto: Evropski inštitut za enakost spolov Rezultati za Slovenijo Foto: Evropski inštitut za enakost spolov

Močna področja so družbene aktivnosti, znanje in moč 

Najbolje smo se odrezali na področju družbenih aktivnosti, na katerem smo dosegli četrto mesto in prejeli 62,3 točke.

Največji napredek je Slovenija dosegla na področju znanja, in sicer za 4,7 točke. Tako smo se povzpeli z 22. na 14. mesto. Ta se meri glede na neenakost med spoloma pri doseženi izobrazbi, vseživljenjskem učenju in segregaciji po spolu v izobraževanje. 

Za 2,8 točke je Slovenija napredovala tudi na področju moči, kjer se meri enakost spolov na najvišjih položajih odločanja v politiki, gospodarstvu in družbi.

Napredek je potreben na področju zdravja in dela 

Največji potencial za izboljšave spolne neenakosti v Sloveniji je še posebej izrazit na področju zdravja, na katerem država z 86,5 točke zaseda 16. mesto v EU. Meri se z zdravjem povezane vidike enakosti spolov, kot so zdravstveno stanje, zdravstveno vedenje in dostop do zdravstvenih storitev. 

Korak nazaj

Od leta 2020 se je ocena Slovenije na področju dela (75,8 točke) povečala za 2,4 točke, vendar se je njena uvrstitev zmanjšala za eno mesto, s 14. na 15. mesto med članicami EU. Nazadovanje v uvrstitvi na tem področju je posledica hitrejšega napredka drugih članic EU. Pri delu se meri, v kolikšni meri imajo lahko ženske in moški koristi od enakega dostopa do zaposlitve in dobrih delovnih pogojev. 

Od leta 2010 smo sicer splošno oceno povečali za 6,7 točke, predvsem zaradi izboljšav na področju moči, kjer smo dobili dodatnih 15 točk. Prostora za izboljšave je še ogromno, saj EIGE za Slovenijo kot ključno ugotovitev navaja, da napredujemo prepočasi.

Nataša Pirc na zasedanju GS OZN leta 2023
Novice Pirc Musarjeva na ZN opozorila na podnebne spremembe, reforme, digitalizacijo in enakost spolov
Katrin Jakobsdottir
Novice Na Islandiji zaradi plačne vrzeli stavka na tisoče žensk, tudi premierka

 

Ne spreglejte