SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Embalaža Tetra Pak lahko zaživi v novih, recikliranih izdelkih

Oglasno sporočilo

Ali veste, kaj storiti z embalažo Tetra Pak, ko spijete vaše najljubše mleko ali sok? Odložite jo v rumen zabojnik ali vrečo za odpadno embalažo. Tako bodo njeni sestavni materiali zaživeli v novih, recikliranih izdelkih, na primer v recikliranih papirnatih higienskih izdelkih.

papirnati robčki Foto: Getty Images

Na svetu bi potrebovali 1,5 Zemlje, da bi zadostila vsem našim zahtevam proizvodnje in potrošnje, v Sloveniji celo 1,75 Zemlje. Da bomo zmanjšali in preprečili to prekomerno porabo, moramo iskati učinkovite rešitve, da bodo materiali iz enega izdelka zaživeli novo življenje v drugih izdelkih. Tako rešitev predstavlja embalaža Tetra Pak.

V povprečju jo sestavlja kar 75 odstotkov kartona, izdelanega iz močnih celuloznih vlaken, iz katerih je mogoče narediti nove, kakovostne izdelke, kot so reciklirani papirnati robčki ter drugi higienski papirnati izdelki: servietke, brisačke, toaletni papir.  

Izpraznjena embalaža Tetra Pak spada v rumen zabojnik ali vrečo za odpadno embalažo

Embalažo Tetra Pak po uporabi odložimo v zabojnik z rumenim pokrovom ali rumeno vrečo za odpadno embalažo. Poskrbimo, da odložimo prazno in sploščeno embalažo. Foto: Komunala Novo mesto Embalažo Tetra Pak po uporabi odložimo v zabojnik z rumenim pokrovom ali rumeno vrečo za odpadno embalažo. Poskrbimo, da odložimo prazno in sploščeno embalažo. Foto: Komunala Novo mesto Kupci in uporabniki izdelkov v embalaži Tetra Pak, kot so mleko, smetane, mezge, sokovi, pijače in druga tekoča živila, smo prvi člen, ki omogočamo kroženje materialov iz embalaže Tetra Pak v različnih izdelkih.

Izpraznjeno embalažo Tetra Pak odlagamo v rumeni zabojnik ali rumeno vrečo, v kateri se sicer zbirajo tudi druge vrste odpadne embalaže (plastenke, pločevinke). Vsebino rumene vreče v sortirnicah razdelijo na različne frakcije, med njimi tudi odpadno embalažo Tetra Pak.

Vir za kartonski del embalaže je les, ki ga pridobivajo v odgovorno upravljanih gozdovih s certifikatom FSC® (Forest Stewardship Council). Poleg kartona jo v tankih plasteh sestavljata še aluminij in polietilen. Te plasti v embalaži Tetra Pak niso zlepljene, ampak so toplotno spojene (termično laminirane), zato jih lahko preprosto razslojijo z mešanjem v vodi. Sestavine po razslojitvi uporabijo za nove izdelke: kartonski del te embalaže je surovina za izdelavo recikliranih higienskih papirnatih izdelkov. Iz drugih dveh sestavin, aluminija in polietilena, v papirnici Lucart izdelajo tudi podajalnike za higienske papirnate izdelke.

Štirje koraki pravilnega odlaganja

Pri odlaganju izpraznjene embalaže Tetra Pak so pomembni vsi koraki: prazni embalaži odvihamo robove, jo sploščimo, zapremo s pokrovčkom in odložimo v rumeni zabojnik ali vrečo. S tem prihranimo kar 20 odstotkov  prostora v zabojnikih in prispevamo k manjšim izpustom zaradi prevoza.

Štirje koraki pravilnega odlaganja odpadne embalaže Tetra Pak: izprazni, zavihaj robove, splošči, odloži v rumeni zabojnik. Foto: Tetra Pak
Štirje koraki pravilnega odlaganja odpadne embalaže Tetra Pak: izprazni, zavihaj robove, splošči, odloži v rumeni zabojnik. Foto: Tetra Pak

Z recikliranjem kartonskega dela odpadne embalaže Tetra Pak preprečujemo sečnjo dreves, ohranjamo gozdove in zmanjšujemo ogljični odtis.

Krožna praksa v lokalni skupnosti: namensko zbiranje odpadne embalaže Tetra Pak za njihov higienski papir 

V Sloveniji se ponašamo s pionirsko krožno prakso v lokalni skupnosti: v t. i. komunalnem snovnem krogu embalaže Tetra Pak in higienskega papirja ločeno zbrano embalažo Tetra Pak namensko pošljejo v reciklažo, da iz nje izdelajo higienski papir, ki ga uporabljajo javne ustanove v isti skupnosti, kjer so embalažo zbrali. V lokalni skupnosti torej z namenskim zbiranjem in recikliranjem priskrbijo vir surovin za reciklirane izdelke. Ta praksa že več let deluje v Novem mestu in sosednjih občinah ter v Ljubljani in Brežicah.

Krožna praksa živi tudi v Ljubljanskih mlekarnah, saj so prvo slovensko podjetje, ki je zaprlo interno snovno zanko odpadne embalaže Tetra Pak. V njihovem proizvodnem procesu nastaja ostanek odpadne embalaže, ki ga ločeno zberejo in prav tako posredujejo v namensko recikliranje v papirnico Lucart. Tam iz nje izdelajo recikliran higienski papir, ki ga Ljubljanske mlekarne naročajo za interno uporabo.

Kartonski del embalaže Tetra Pak je izdelan iz močnih celuloznih vlaken, iz katerih je mogoče izdelati nove, kakovostne papirnate izdelke. V papirnici Lucart v Italiji izdelujejo recikliran higienski papir. Foto: Lucart Kartonski del embalaže Tetra Pak je izdelan iz močnih celuloznih vlaken, iz katerih je mogoče izdelati nove, kakovostne papirnate izdelke. V papirnici Lucart v Italiji izdelujejo recikliran higienski papir. Foto: Lucart

Šest korakov kroženja kartonskega dela odpadne embalaže Tetra Pak v novih, recikliranih izdelkih:

  1. Izdelek v embalaži Tetra Pak porabimo.
  2. Prazno embalažo odložimo v rumeni zabojnik ali vrečo za odpadno embalažo.
  3. Odpadno embalažo prepeljejo v sortirnice.
  4. V sortirnicah razvrstijo odpadno embalažo na več frakcij.
  5. Odpadno embalažo Tetra Pak reciklirajo v papirnicah, da dobijo reciklirane surovine za nove izdelke.
  6. Iz kartonskega dela naredijo nove, uporabne izdelke, kot so reciklirani robčki in brisačke.

Foto: Tetra Pak Foto: Tetra Pak

Iz embalaže Tetra Pak v reciklirane robčke: kupite pet, dobite deset

Bodite pozorni: v hipermarketih Mercator po vsej Sloveniji do 20. decembra poteka posebna akcija, kjer kupci s hkratnim nakupom petih izdelkov Ljubljanskih mlekarn in Dane v embalaži Tetra Pak dobite deset paketkov robčkov Lucart EcoNatural, izdelanih iz recikliranega kartonskega dela odpadne embalaže Tetra Pak.

Tako se lahko prepričate, kakšni izdelki nastanejo po recikliranju te vrste embalaže.

Naročnik oglasnega sporočila je TETRA PAK, D. O. O.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin