Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 12. 2014,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zasavje Borut Pahor človekove pravice

Sreda, 10. 12. 2014, 12.43

8 let

Eko krog: predsednik Pahor še ni izpolnil obljube (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavniki društva Eko krog so pred slovesnostjo ob dnevu človekovih pravic predsednika republike Boruta Pahorja opozorili, da še vedno ni izpolnil obljube glede problematike Lafarge Cementa.

Predstavniki društva Eko krog so bili danes povabljeni k predsedniku republike na slovesnost ob dnevu človekovih pravic, ob tem pa so pred predsedniško palačo pripravili manjši protest.

Se Pahor spreneveda? Predsednik društva Uroš Macerl je spomnil, da jim je Borut Pahor že kot premier obljubil sestanek, do katerega ni prišlo. "Do sestanka smo poskušali priti z dialogom, vendar nas je ignoriral," je dejal Macerl. Vabilo na današnjo slovesnost ob dnevu človekovih pravic se mu zato zdi nedopustno, glede na to, da so ga prejeli od predsednika republike, ki je bil z zasavsko problematiko seznanjen že kot predsednik vlade.

Vabilo razume tudi kot sprenevedanje in žalitev Zasavčanov. "Prišli smo povedat, da se ne bomo ustavili, da bomo branili svoje domove in da tudi sistematično kršenje pravic, ki se dogaja v Zasavju, Zasavčanov ne bo spravilo na kolena," je poudaril Macerl. Zaradi tega so člani Eko kroga s svojo slovesnostjo pred predsedniško palačo sami obeležili dan človekovih pravic, za katere trdijo, da so jim kršene.

Zasavčani zaradi Lafarga niso smeli na zrak Leta 2003, ko je Lafarge kupil trboveljsko cementarno, se je po njegovih besedah začel boj z inšpekcijami in ministrstvi, na katere so se obrnili z željo po življenju v čistem in zdravem okolju. "Poslušali smo obvestila po radiu, naj ne hodimo ven, naj so otroci v stanovanjih," je dejal.

Spomnil je na nedavni inšpekcijski nadzor v Lafarge Cementu, ki je pokazal, da cementarna kot energent pri obratovanju uporablja petrolkoks, čeprav je upravno sodišče avgusta razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje Lafargu in s tem odpravilo uporabo petrolkoksa.

Obrnili so se tudi že na Cerarja Društvo je zaradi tega tri dopise poslalo tudi novemu predsedniku vlade Miru Cerarju, predstavniki vlade pa so jim zagotovili, da je bila zadeva predana ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen, ki naj reši vprašanje uporabe petrolkoksa in nespoštovanja sodbe ter se sreča s predstavniki društva.

Nekaj članov Eko kroga je ob današnjem prihodu v predsedniško palačo pozdravila tudi varuhinja Vlasta Nussdorfer, ki je ponovila, da mora biti zdravje vedno pred kapitalom. "Na področju okoljske problematike smo, ne le pri Zasavju, tudi v celjski kotlini in drugih perečih področjih, zelo aktivni," je poudarila.

Zagotovila je, da je s problematiko seznanjena, prav tako se je o tem že večkrat pogovarjala s predstavniki Eko kroga. "Preučujemo tudi zadnje odločitve in delo inšpekcije na tem področju, v kratkem pa bomo tudi mi podali svoje mnenje in stališče glede tega," je še napovedala.

Ne spreglejte