Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
13.31

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ebola Liberija

Četrtek, 31. 7. 2014, 13.31

4 leta, 11 mesecev

Ebola ustavila javno življenje v Sierri Leone (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sierri Leone so zaradi epidemije ebole razglasili izredne razmere. V Liberiji so zaprli vse šole v državi, na dopust pa poslali tiste državne uslužbence, ki niso nujni za delovanje države.

"Izredni izzivi zahtevajo izredne ukrepe. Virus ebole predstavlja izreden izziv našemu narodu," je odločitev o razglasitvi izrednih razmer utemeljil Ernest Bai Koroma, voditelj Sierre Leone, obubožane zahodnoafriške države.

Oblasti so se po besedah Korome odločile razglasiti izredno stanje, ki jim bo omogočilo odločnejše ukrepanje v boju proti eboli. Sam predsednik je odpovedal udeležbo na vrhu kakih 50 afriških voditeljev, ki bo prihodnji teden v Washingtonu.

V okviru izrednih razmer je Koroma napovedal vrsto ukrepov, ki bodo v veljavi od 60 do 90 dni, nato pa bodo znova preučili situacijo in jih po potrebi podaljšali. Med temi ukrepi sta odreditev karantene za območja, kjer se širi virus, ter namestitev varnostnih sil za zaščito zdravstvenih delavcev.

Pogreb zdravnika, ki je umrl za ebolo Prepovedana so vsa javna zborovanja in sestanki, ki niso povezani s samo ebolo, ministri in drugi predstavniki vlade pa morajo odpovedati vse načrtovane poti v tujino razen tistih "absolutno bistvenih".

V Sierri Leone bodo pokopali "narodnega junaka", zdravnika Omarja Kana, ki je rešil življenja več kot sto bolnikom, okuženih z ebolo, na koncu pa sam umrl zaradi nje.

Pet milijonov za zajezitev Liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf je poleg zaprtja šol in dopusta za nekatere javne uslužbence napovedala še, da bo vlada namenila pet milijonov dolarjev za izvajanje razširjenega načrta ukrepov za zajezitev smrtonosnega virusa. Za ta petek je odredila dela prost dan za vse javne ustanove, ki ga bodo izkoristili za "dezinfekcijo in kloriranje" poslopij. Vse šole so zaprte do nadaljnjega, nenujni vladni delavci pa na 30-dnevnem dopustu.

"Ebola je resnična" "Ebola je resnična. Ebola je nalezljiva. In ebola ubija," je v nagovoru državljanom poudarila Sirleafova in jih pozvala, naj sodelujejo pri izvajanju poostrenih zdravstvenih in higienskih ukrepov.

Na obmejnih območjih je predsednica poleg tega ukazala zapreti vse tržnice. Zagrozila je, da bodo preganjali neupravičeno dvigovanje cen za cene za izdelke, kot so klor, milo, dezinfekcijska sredstva in vedra.

Vzhodnoafriški državi Kenija in Etiopija, kjer je nekaj največjih letališč na afriškem kontinentu, so okrepili ukrepe za preprečitev širjenja ebole v njihove države. Okrepili so nadzor na mejah, kot tudi na letalih, ki prihajajo z zahoda kontinenta. Poostren nadzor je uvedla tudi etiopijska letalska družba Ethiopia Airlines. V Ugandi, ki meji na Kenijo in se je nazadnje z ebolo borila leta 2012, so zdravstvene službe v stanju pripravljenosti.

Možnost širjenja virusa Zdravniki brez meja so sicer v sredo opozorili, da je virus ebole ušel izpod nadzora in da obstaja realna nevarnost, da se razširi še v druge države. Zaradi širjenja hemoragične vročice, ki velja za eno najbolj nalezljivih virusnih bolezni, so sicer vse bolj zaskrbljeni tudi drugod po svetu. Glede na to, da ima precej dolgo inkubacijsko dobo, lahko virus na druge celine hitro prenese kakšen od letalskih potnikov.

Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) je v stikih s svetovnimi zdravstvenimi organi in razmišlja o morebitnih omejitvah letov. V Veliki Britaniji so v teh dneh že zabeležili en domneven primer ebole, a so ga pozneje testi ovrgli.

Ne spreglejte