SiolNET. Novice Slovenija
7,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Džihadist Rok Žavbi po vrnitvi iz Sirije delal pri ljubljanskem mesarju

7,08

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenski državljan Rok Žavbi, ki je v Italiji osumljen novačenja borcev za skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS), se je pokesal in sodeluje s preiskovalci, poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

Njegov odvetnik Samo Sanzin je za časnik povedal, da se je Žavbi pokesal in ločil od IS. Pojasnil je, da se je džihadistom pridružil, da bi se boril proti diktaturi sirskega predsednika Bašarja al Asada, zaradi terorističnih napadov na Zahodu pa je sedaj prekinil vse vezi z IS.

Žavbi je zaprt v strogo varovanem zaporu

Kot navaja Corriere della Sera, je Žavbi prvi bivši mudžahid, ki sodeluje z italijanskimi oblastmi. To je storil za nižjo kazen ali pa, kot trdi njegov odvetnik, ker je dojel, da je bil marioneta v rokah vodje skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH, imama Bilala Bosnića. Po navedbah časnika bi lahko Žavbi tako postal koristen pri identifikaciji skrajnežev, ki so iz Evrope odšli na bojišča v Sirijo.

Žavbi je zaprt v strogo varovanem zaporu v Tolmeču (Tolmezzo), na dveh sedemurnih zaslišanjih pa je med drugim preiskovalcem povedal, da mu je Bosnić zaupal. Prepričal ga je tudi, da je julija 2013 odšel na bojišče v Sirijo, kjer je bil po lastnih navedbah nekaj mesecev.

Preiskovalcem je predal vse svoje kontakte na Skypu in telefonu, elektronsko pošto in fotografije. Med drugim je preiskovalcem pokazal fotografijo, na kateri je njegov slovenski prijatelj Boštjan Skubic, s katerim sta odšla skupaj v Sirijo, s kalašnikovko in minometom.

Pred spreobrnitvijo v islam je bil kristjan

Povedal jim je tudi, da je bil pred spreobrnitvijo v islam kristjan, oktobra 2012 pa se je začel udeleževati islamskih srečanj in brati Koran. Na eni od fotografij je na domu imama Nusreta Imamovića, ki je bil eden od voditeljev skupine Jabhat al Nusra, veje Al Kaide, ki se je kasneje pridružila IS. 

Slovenski policisti so 26-letnega Žavbija 6. maja letos prijeli v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je razpisal preiskovalni sodnik iz Benetk. Italijanska policija je takrat sporočila, da ima italijansko sodstvo po Žavbijevi izročitvi prvič na voljo povratnika s sirskih bojišč. | Foto: Bor Slana Slovenski policisti so 26-letnega Žavbija 6. maja letos prijeli v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je razpisal preiskovalni sodnik iz Benetk. Italijanska policija je takrat sporočila, da ima italijansko sodstvo po Žavbijevi izročitvi prvič na voljo povratnika s sirskih bojišč. Foto: Bor Slana Govoril je tudi o šoferju dveh imamov Admirju Abduloadiju. Imama sta bila tudi v Italiji, na območju Trsta, kjer sta imela pridige s ciljem novačenja novih borcev. Šofer pa je pomagal pri vzpostavitvi stikov med tistimi, ki so hoteli oditi v Sirijo, in tistimi, ki so jih lahko pospremili.

Preiskovalcem je pokazal tudi svoj selfie, na katerem je s Koranom v roki in zeleno zastavo v ozadju, in pomeni začetek radikalizacije. Povedal je še, da je po vrnitvi iz Sirije začel delati pri mesarju v Ljubljani. Takrat se je Bosnić znova pojavil in ga jeseni 2013 poslal v italijansko pokrajino Belluno, da bi uril dva borca. Po navedbah Primorskega dnevnika sta omenjena nato odšla na bojišča v Sirijo. Žavbija pa so prav zaradi tega v Italiji zaprli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin