Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
16.09

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ustavno sodišče Lara Mikuž Rok Žavbi

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 16.09

7 let, 10 mesecev

Zagovornica Roka Žavbija predlagala preložitev predaje Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ustavno sodišče | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Obramba Roka Žavbija je na okrožno sodišče vložila predlog za začasno preložitev Žavbijeve predaje Italiji za deset dni, je pojasnila njegova odvetnica Lara Mikuž. Ker zahteva za varstvo zakonitosti v konkretnem primeru ni dopustna, se je Žavbi odločil tudi za ustavno pritožbo. Na ustavno sodišče jo bo vložil v prihodnjih dneh, je pojasnila.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes potrdili, da je sklep o dovolitvi predaje Žavbija Italiji že pravnomočen. Žavbi naj bi v Italiji rekrutiral potencialne borce za Sirijo, zato je preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah zanj izdal nalog za prijetje in predajo. Slovenska policija ga je prijela 6. maja, ta trenutek pa je še vedno v priporu.

Obrnil se bo še na ustavno sodišče

Mikuževa je na sodišče najprej vložila pripombo na predlog za njegovo izročitev Italiji. Pojasnila je, da je to storila zaradi napake, ki so jo po njenem mnenju v evropskem nalogu za prijetje in predajo storili Italijani. Okrožno sodišče je pritožbo zavrnilo, tako da je sklep zdaj pravnomočen.

Vendar je Mikuževa danes vložila predlog za začasno preložitev izročitve, in sicer na podlagi tretjega odstavka 35. člena zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Ta določa, da se lahko predaja zahtevane osebe "izjemoma začasno preloži zaradi resnih humanitarnih razlogov, zlasti če obstaja verjetnost, da bi predaja očitno huje ogrozila življenje ali zdravje zahtevane osebe".

Na ustavno sodišče se namerava Žavbi obrniti zaradi "kršenja ustave in evropske konvencije o človekovih pravicah", je pojasnila odvetnica, a konkretneje o teh kršitvah za zdaj še ni hotela govoriti. Obenem bodo ustavnemu sodišču predlagali zadržanje izročitve Italiji.

Na policiji so pojasnili, da ima policija po prejemu pravnomočnega sklepa o dovolitvi predaje osebe, na voljo za izvršitev 10 dni. Glede na utemeljenost prošnje je to obdobje možno podaljšati za nadaljnjih 10 dni.

Kot so zapisali na policiji, so preko sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje (Urad SIRENE Slovenija) nemudoma vzpostavila kontakt s pristojnim uradom SIRENE države članice EU ter jih obvestila o pravnomočnosti sklepa o predaji. Začeli so se tudi dogovori o datumu in kraju predaje, so še zapisali.

Ne spreglejte