Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

17

Natisni članek

Islamska država

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 9.35

6 let, 7 mesecev

Sodišče zavrnilo pritožbo Žavbija, osumljenec terorizma ostaja v priporu

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

17

Islamska država borec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osumljenec terorizma Rok Žavbi, ki ga je konec prejšnjega tedna na podlagi italijanske tiralice pridržala slovenska policija, se je pritožil na sklep o priporu, a neuspešno. Ljubljansko sodišče ocenjuje, da je begosumen, zato ostaja za rešetkami, ali bo izročen Italiji, pa še ni odločilo.

Policija je v četrtek prejela tiralico italijanske policije za Slovencem, osumljenim kaznivega dejanja novačenja z namenom terorizma. V petek so ga pridržali, nato je bil zaslišan pred ljubljanskim sodiščem. O prijetju so poročali tudi italijanski mediji, ki so navedli, da je šlo za skupno akcijo slovenskih in italijanskih policistov, ki jo je koordiniralo beneško tožilstvo.

Žavbijeva odvetnica Lara Mikuž je sicer za TV Slovenija dejala, da je v teku postopek izročitve Italiji, čemur pa odločno nasprotujejo. Kot je pojasnila Mikuževa, izročitvi nasprotujejo, ker gre za "slovenskega državljana, kateremu sojenje v Italiji ne bi bilo pošteno in objektivno".

Žavbi se je, kot so nam potrdili na sodišču, pritožil tudi na sklep o priporu, a ga je sodišče zavrnilo. Ali bo izročen Italijanom, še ni znano. "V nadaljevanju bo sodišče izpeljalo postopek za prijetje in predajo, pri čemer lahko zahtevano osebo preda ali predajo zavrne," so nam na sodišču odgovorili na to vprašanje.

Policija: V Sloveniji nizka teroristična ogroženost

Policija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Policijo smo vprašali, ali pri nas zaznavajo kakšne sume terorističnega delovanja. "Slovenska policija v zadnjem obdobju ni pridobila relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala oziroma pripravljala kazniva dejanja v tej zvezi," pravijo.

Stopnja  teroristične  ogroženosti  v  Republiki  Sloveniji  ostaja  nizka, še pojasnjujejo. "Zaznamovana je z geostrateškim položajem in neposredno bližino nekaterih območij,  kjer je tveganje, ki ga predstavlja nasilna radikalizacija, ki vodi v terorizem in druge oblike ekstremnega nasilja, bistveno višje. Kljub vrsti aktivnosti in sistematičnemu odkrivanju ter preprečevanju tovrstnih tveganj, do zdaj nismo odkrili oziroma potrdili, da bi v Sloveniji obstajale ekstremistične skupine ali da bi tu potekalo organizirano novačenje za terorizem."

Kot pravijo na policiji, je pomembno zgodnje odkrivanje novih pojavnih oblik, dejavnikov v lokalnem okolju, ki posameznike spodbujajo k temu, da se podvržejo nasilni radikalizaciji, ki vodi v terorizem in druga ekstremistična dejanja. "Pri tem morajo sodelovati vsi dejavniki, ki lahko kakorkoli prispevajo k omejevanju teh tveganj (nevladni sektor, zdravstvo, sociala, šolstvo, zasebni, pa tudi raziskovalni sektor, svoje pa lahko prispevajo mladi in mediji)."

Zdravstveni tehnik ali borec?

Kriminalisti so se pri Žavbiju prvič oglasili jeseni leta 2014, leto po tem, ko sta se s kolegom Boštjanom Skubicem vrnila z Bližnjega vzhoda. Žavbi je po zaslišanju na policijski postaji za Mladino dejal, da je na Bližnji vzhod odšel, da bi pomagal muslimanom. V islam se je spreobrnil nekaj let pred tem. "Vsepovsod, kjer je islam, je boljše," je dejal v pogovoru za tednik.

Žavbi je do zdaj vseskozi trdil, da je v Siriji deloval kot pripadnik zdravstvenih delavcev, saj je po izobrazbi zdravstveni tehnik. Na vprašanje, ali ima po vrnitvi z bojišča posttravmatski sindrom, je za Mladino dejal, da ne. "Mi, muslimani, že z verskega stališča gledamo na te zadeve čisto drugače. Če kaj narediš z dobrim namenom, pa se je končalo slabo, za to ne moreš kriviti sebe," je pojasnil in dejal, da lahko musliman oporo v takih trenutkih najde v Bogu.

Dve leti in pol na prostosti

Žavbi se je iz Sirije vrnil jeseni 2013. Čeprav se vse od leta 2014 pojavljajo povezave s terorizmom, je bil vsaj do prejšnjega tedna na prostosti. Policija njega in Skubica namreč zaradi sodelovanja v sirski vojni ni mogla preganjati. Lani so Žavbija novinarji Planet TV obiskali na domu, a so se domači zavili v molk.

Lani so nato v oddaji 24 ur na Pop TV objavili fotografije, ki kažejo oboroženega Žavbija in Skubica. Slovenca naj bi bila del odprave, ki so jo čez turško mejo spravili sodelavci bosanskega imama Bilala Bosnića, ki je že obsojen zaradi novačenja teroristov. Žavbi je pred tem povezavo z Bosnićem zanikal. 

Ne spreglejte