Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
20.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Islamska država

Četrtek, 25. 9. 2014, 20.15

8 let

Teroristična skupina: v BiH naj bi se urili še vsaj trije Slovenci (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poleg Slovencev Roka Žavbija in Boštjana Skubica naj bi se pri bošnjaškem imamu Bilalu Bosniću - ta naj bi rekrutiral borce za teroristično skupino Islamska država - urili vsaj še trije Slovenci.

Kot je za oddajo Danes na Planet TV povedal bošnjaški urednik in novinar Federalne TV Avdo Avdić, so bili pri imamu Bilalu Bosniću – ta naj bi rekrutiral borce za teroristično skupino Islamska država (IS) v Siriji in Iraku – poleg že omenjenih dveh Slovencev vsaj še trije slovenski državljani: Jure Korelec, Rok Šogorič in Matevž Cvetković.

Avdić, ki se je pri tem skliceval na policijske in obveščevalne vire v BiH, je še povedal, da naj bi bili vsi na Bosnićevem posestvu v kraju Bužim v okolici Bihaća. Trojica naj bi bila pod nadzorom Bosnića, ki je bil v začetku septembra v BiH aretiran v protiteroristični operaciji Damask.

Na črnem seznamu najbolj nevarnih teroristov Pomembno vlogo pri rekrutiranju borcev za IS v Sloveniji naj bi imel tudi Senad Čelaković, ki je pogosto obiskoval Slovenijo, je še povedal Avdić. Čelaković naj bi se sicer aretaciji v operaciji Damask izognil.

Čelakoviću pa naj bi bil nadrejen Nusret Imamović, ki naj bi bil zadolžen za to, da določi, kdo se bo bojeval v kateri enoti v silah IS v Siriji oziroma v Iraku. Kot je še povedal bošnjaški novinar, je Imamovića ameriški State Department ravno danes uvrstil na črni seznam najbolj nevarnih teroristov na območju Evrope.

Žavbi in Skubic sta se pod okriljem skrajnega islama bojevala v Siriji, po informacijah Planet TV v enotah, ki so pozneje ustanovile Islamsko državo. Po vrnitvi z bojišča sta ta hip oba v državi. Oba na prostosti. Ker ju po naših zakonih policija zaradi sodelovanja v sirski vojni ne more preganjati. Obravnava ju lahko le zaradi nezakonite posesti orožja.

Novinarka Maja Mastnak je v Tuhinjski dolini pozvonila na domača vrata Roka Žavbija. Štiriindvajsetletni brezposelni medicinski tehnik se je z bojišča v Siriji namreč vrnil v Pšajnovico pri Kamniku. Svojci in sosedje so se ob prihodu zavili v molk.

Boštjana Skubica je danes iskala Sandra Ezgeta. Tako na Vrhniki pri mami kot v Ljubljani, kjer živi z ženo in otrokom, je okolica v strahu. V zadnjem letu ga niso videli. Le najbližji sosedje danes govorijo o nenavadnem vedenju Boštjana Skubica in o burki, ki jo nosi njegova žena. V preteklosti naj bi se ukvarjal z gradbeništvom.

Obveščevalna služba BiH naj bi ugotovila, da sta bila tako Skubic kot Žavbi na Bosnićevem posestvu v Bužimu v BiH. Tam sta se tudi spreobrnila v muslimansko vero in se izurila za boje. Bosnić naj bi sicer v BiH veljal za enega od glavnih akterjev novačenja borcev za skrajneže v Siriji. Vsebino bosanskega naloga za preiskavo razkriva Blaž Jarc.

Ob vsem tem se ljudje sprašujejo, kako je mogoče, da se Žavbi in Skubic še vedno prosto sprehajata po Sloveniji. Odgovor policije je, da bojevanje v tujini pri nas ni opredeljeno kot kaznivo dejanje. Tudi zato so, pojasnjuje policija, enega od preiskovancev ovadili le zaradi nezakonite posesti orožja in ga izpustili na prostost.

Ne spreglejte