Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
14.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

proračun davek na nepremičnine

Četrtek, 14. 11. 2013, 14.18

5 let, 6 mesecev

DZ sprejel spremembe dohodnine, čaka ga še proračun in nepremičninski davek (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novela zakona o dohodnini predvideva odpravo samodejnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo.

DZ je z 49 glasovi za in 32 proti ponovno sprejel novelo zakona o dohodnini, na katero je državni svet izglasoval odložilni veto. Novela zakona o dohodnini predvideva odpravo samodejnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo.

Spremembe že za odmero dohodnine za leto 2013 Po novem se zneski iz dohodninske lestvice in olajšave, ki jih lahko uveljavljajo zavezanci, ne bodo več vsako leto samodejno usklajevali z inflacijo, pač pa bodo morali rasti cen slediti le v primeru, da bo ta presegla določeno mejo.

Novela zakona določa, da samodejnega usklajevanja davčnih olajšav in osnov iz dohodninske lestvice ne bo več, zaradi česar se bo v proračun po izračunih vlade steklo približno 33 milijonov evrov več dohodnine. Sprejete spremembe se bodo uporabile že za odmero dohodnine za leto 2013.

Na dnevnem redu še proračun … DZ danes odloča o sprejemu proračunov za prihodnji dve leti ter zakona o davku na nepremičnine, ponovno pa tudi o novelah zakonov o dohodnini in bančništvu. Ker je proračun najpomembnejši dokument vsake vlade in izraz njene politike na vseh področjih, bo premierka Alenka Bratušek na sprejem proračuna za leto 2014 vezala zaupnico vladi.

Vlada s proračunom zasleduje cilj konsolidacije javnih financ. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov, kar izraženo v deležu BDP pomeni 2,9 odstotka. Leta 2015 se bo dodatno znižal na 2,4 odstotka BDP.

Bratuškova je prepričana, da predlagani proračun v danih razmerah najmanj posega v socialni status ljudi, vlada pa z njim zasleduje jasno začrtan cilj – uspešno, socialno pravično in solidarno Slovenijo. Opozicija je ob obravnavi opozarjala, da je nerealen in ni razvojno naravnan, med prihodki pa da ne upošteva drugega kot nove davke. K predlogu so zato vložili več dopolnil, o katerih bo DZ tako kot tudi o preostalih proračunskih dokumentih glasoval danes.

… in davek na nepremičnine Prve ure odločanja o dopolnilih k predlogu zakona o davku na nepremičnine zaznamuje burna razprava. Opozicijske poslance razburja že četrti člen, ki med drugim predvideva, da v kolikor lastniška razmerja niso urejena ali pravilno evidentirana, se davek prerazporedi na tiste solastnike, katerih lastniški deleži so nesporni. Opozicija izpostavlja, da je to nepravična rešitev in so k členu predlagali tudi svoja dopolnila, ki pa niso bila sprejeta.

Humanitarne organizacije bodo oproščene nepremičninskega davka Poslanci so se med odločanjem o predlogu zakona o davku na nepremičnine zedinili glede obdavčitve humanitarnih organizacij. Soglasno so sprejeli dopolnilo SLS, s katerim bodo te organizacije plačila davka na nepremičnine oproščene. Davka ne bo treba plačati humanitarnim organizacijam, ki imajo tak status na podlagi zakona o humanitarnih organizacijah. Kot so poudarjali v SLS, je nesprejemljivo, da bi morale te organizacije plačevati davek na nepremičnine iz sredstev, ki jih sicer namenjajo za humanitarno pomoč.

DZ bo glasoval tudi o tem, ali je predlog novega energetskega zakona primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pred državnim zborom so bili tudi protestniki, ki se ne strinjajo z davkom na nepremičnine:

Ne spreglejte