Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2013,
7.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fiskalno pravilo

Četrtek, 11. 4. 2013, 7.40

4 leta, 11 mesecev

DZ prekinil sejo o fiskalnem pravilu, nadaljuje jo 7. maja (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DZ Janko Veber je v skladu z dogovorom političnega vrha prekinil izredno sejo o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, ki jo bodo poslanci nadaljevali 7. maja.

Do takrat bo vlada na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune. Na tej podlagi bo DZ odločil, če je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti. Dogovor o prekinitvi seje je bil soglasen in mu niso nasprotovali niti predlagatelji izredne seje, poslanska skupina SDS, čeprav utemeljenih argumentov za preložitev ne vidijo.

Bratuškova pozdravila dogovor političnih strank Predsednica vlade Alenka Bratušek je povedala, da je vesela, da se je po praktično dveh dneh politični vrh poenotil in da bodo izredno sejo o vpisu fiskalnega pravila v ustavo nadaljevali maja. Kot je poudarila, se bodo o nadaljnjih korakih odločili po novih izračunih, saj potrebujemo "fiskalno pravilo, izvedljivo v praksi". O vse višjih obrestnih merah na slovenske obveznice je povedala, da ta gibanja sicer redno spremlja, a "da je pomemben dan, ko se prodajajo obveznice".

Nasprotniki vpisa fiskalnega pravila v ustavo, predvsem SD in PS, naj bi se zavzemali za to, da se pripravijo novi izračuni na podlagi novih makroekonomskih izhodišč, ki so se v zadnjem obdobju poslabšala. Ti izračuni bodo podlaga za odgovor na vprašanje, ali je fiskalno pravilo mogoče uveljaviti že leta 2015 ali je treba njegovo uveljavitev preložiti. Največkrat se omenja, da naj bi uveljavitev fiskalnega pravila prestavili na leto 2017, ko naj bi bili pogoji takšni, da bi lahko uravnotežili javne finance.

Saga o fiskalnem pravilu se sicer vleče že vse od začetka lanskega leta, začetno načelno soglasje strank o vnosu tega orodja za zagotavljanje javnofinančne discipline pa se je nato skrhalo. V PS in SD, ki tvorita največji stranki sedanje koalicije, lani svojega deleža k potrebni dvotretjinski večini v DZ niso dali, zato je postopek po potrditvi na ustavni komisiji obtičal na predzadnji parlamentarni stopnici.

Ne spreglejte