Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
9.43

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

Natisni članek

potrošniki gospodarstvo obračunavanje elektrika

Sreda, 13. 12. 2023, 9.43

4 mesece, 2 tedna

"Ne bo nam treba kuhati ponoči" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

Na skupni novinarski konferenci Agencije za energijo in Energetske zbornice Slovenije so pojasnili razloge za prenovo sistema obračunavanja rabe omrežij. "Radi pišemo o zelenem prehodu, ampak za ta denar, ki ga plačujemo danes, ne more biti," je poudaril direktor ELES Aleksander Mervar. Tarifne postavke omrežnine se namreč kljub več kot 40 odstotkov višjim načrtovanim stroškom elektrodistributerjev leta 2023 niso zvišale, enake pa naj bi ostale do leta 2026. 

Kako bo po novem omrežnina bremenila uporabnike, je na novinarski konferenci zelo poenostavljeno pojasnil direktor ELES Aleksander Mervar: "Kar zadeva obračunavanje omrežnine v prihodnje, lahko tisti, ki nimajo e-polnilnice za vozila, toplotnih črpalk in sončnih elektrarn ali česa podobnega, računajo na nekaj odstotkov nižjo omrežnino. Pri tistih, ki pa to imajo, bo plačevanje odvisno od tega, kako bodo prilagodili svoj profil porabe." 

Višji strošek omrežnine bodo plačevala tudi podjetja v predelovalni industriji, v kateri delež omrežnine predstavlja od tri do štiri odstotke skupnega stroška oskrbe z energijo, še pravi Mervar in dodaja: "S prenovo obračunavanja bo zagotovljeno pravičnejše obračunavanje glede na stroške, ki jih omrežju povzročamo."

Spremembe je strnjeno predstavila tudi direktorica Agencije za energijo Duška Godina. 

"Kaj bi rada poudarila? Ne bo nam treba kuhati ponoči, uporaba opekača za kruh nas ne bo udarila po žepu in obračun omrežnine sam po sebi ne prinaša podražitev omrežnine. Za gospodinjstva bodo letni stroški omrežnine v povprečju celo nekoliko nižji, kot kažejo izračuni. Povprečni gospodinjski odjemalec bo ob nespremenjeni rabi omrežja plačal pet odstotkov manj omrežnine kot letos," pojasnjuje Godina.

Izračuni agencije kažejo, da bo povprečen gospodinjski odjemalec (s porabo okoli 4000 kWh letno) v letu 2024, v katerem bo novi način veljal od 1. julija naprej, plačal približno en odstotek manj omrežnine kot v letu 2023. Približno enak učinek bo po navedbah agencije tudi pri malih poslovnih odjemalcih. Če bi nov obračun omrežnine veljal vse leto, pa bi ta odjemalec na letni ravni ob nespremenjeni rabi omrežja plačal 11,91 evra oz. pet odstotkov manj omrežnine kot v letu 2023.

Omrežnina do 2026 nespremenjena

Eles je to, da se omrežnina v Sloveniji v zadnjih letih ni zviševala, uspel zagotavljati s povečanimi prihodki, ki jih je ustvaril s povečanjem t. i. komercialnih čezmejnih prenosnih kapacitet, je pojasnil Mervar. A ob zvišanju vseh stroškov po njegovih besedah ni mogoče pričakovati, da bi omrežnina ostala na enaki ravni.

Skupno pobrana omrežnina bo do vključno leta 2026 ostala nespremenjena, saj se bodo višji stroški elektroperaterjev, ki so med drugim posledica višjih cen elektrike, ki se izgubi v omrežju, po lani sprejeti interventni zakonodaji krili iz drugih virov, je povedala Godina.

So bo pa omrežnina, iz katere operaterji zagotavljajo oskrbo z električno energijo in razvoj omrežij, v prihodnje zaradi zelenega prehoda ter predvidoma večje porabe elektrike in večjih koničnih obremenitev omrežja - s povečevanjem števila toplotnih črpalk in električnih avtomobilov - morala zvišati, je dejala Godina. "Zeleni prehod nas bo stal," je dodala.

Želeli so dobro svoji denarnici in okolju, zdaj pa ...

V marsikaterem gospodinjstvu so si ravno zaradi zmanjševanja stroškov oskrbe z električno energijo, če že ne zaradi ozaveščenosti namestili okolju prijaznejšo tehnologijo, in bi se sedaj lahko počutili opeharjene. 

Primer odjemalca s sončno elektrarno, toplotno črpalko, električnim vozilom kaže, da je njegova trenutna obračunska moč precej nizka in ima zaradi tega razmeroma nizko omrežnino iz konic, ki bodo pa podlaga za določitev dogovorjene moči, je povedala Godina.

Dodala je, da takšen odjemalec omrežje bremeni bolj, kot mu je zaračunano. Po novem bo obremenjen bolj, bo pa lahko to zvišanje s prilagoditvami - denimo z določanjem obratovanja toplotne črpalke v obdobjih, ko bo omrežnina nižja - ublažil.

Pozimi bo strošek omrežnine višji kot poleti

elektrika poraba | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Bo pa strošek omrežnine neenakomerno porazdeljen. V času višje sezone, torej v zimskih mesecih, bo višji, v nižji sezoni, ki traja od marca do novembra, pa nižji," je povedala Godina.

Omrežje je bolj obremenjeno tudi v času med sedmo uro zjutraj in 14. uro ter med 16. in 20. uro.

Dogovorjena moč, na kateri temelji obračun omrežnine v posameznem časovnem bloku, bo določena na podlagi naših navad, na podlagi treh najvišjih konic porabe v zadnji višji sezoni.

"To pove, da naših navad ne bo nujno treba spreminjati. Gospodinjstvom zato v prihodnjih dveh letih ne svetujemo spreminjanja dogovorjene moči, saj jim bo tako omogočeno dveletno prehodno obdobje, v katerem bodo lahko spremljali porabo, informirani bodo o morebitnih prekoračitvah in s tem povezanimi stroški, ki pa jim ne bodo zaračunani," pojasnjuje Godina.

Ne gre za kaznovanje

Zaračunavanje presežne moči zaradi morebitnih manjših oziroma naključnih presežkov dogovorjene moči ni kazen. Le znatna oziroma dolgotrajnejša preseganja, še posebej v času večje obremenitve omrežja, dajejo odjemalcu izrazit signal za ustrezno prilagoditev rabe omrežja ali ustrezne določitve dogovorjene obračunske moči.

"To je pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum, hkrati pa ne bi želeli spreminjati navad pri porabi električne energije," je dodala Godina. 

Novi sistem obračunavanja omrežnine bo po dveh prestavitvah - najprej je bilo določeno, da bo uveden 1. januarja 2024 in nato 1. marca 2024 - začel veljati 1. julija 2024. "Tega datuma ne bomo več prestavljali," je danes dejala Godina.

Po novem bo obračunavanje različno v višji (od začetka novembra do konca februarja) in nižji sezoni. Določenih bo pet časovnih blokov, pri čemer bodo lahko v posameznem dnevu nastopili trije časovni bloki.

 

Polnilnica električni avtomobili
Novice Bodo v Nemčiji izklapljali električne polnilnice in toplotne črpalke?
električno omrežje, elektrika
Novice Elektrodistributerji lahko tožijo državo zaradi izpadle omrežnine
daljnovodi
Novice Številni izzivi elektroenergetike zaradi zelenega prehoda
OZS Obrtno podjetniška zbornica Slovenije
Novice V letu 2024 višji računi malih poslovnih odjemalcev elektrike. Energetska zbornica: Ni res!
Denar
Novice Gospodinjstva do konca leta 2024 pri elektriki ne bodo plačevala prispevka za OVE
sončna elektrarna, Tehnološki park
Novice Razpis za sofinanciranje sončnih elektrarn se zapira

 

Ne spreglejte