Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
11.41

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Durs prispevki

Sreda, 23. 7. 2014, 11.41

3 leta, 11 mesecev

Durs v prvih šestih mesecih pobral za dva odstotka več prispevkov za socialno varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Davčna uprava (Durs) je v prvem letošnjem polletju pobrala 2,6 milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, kar je dobrih 53 milijonov oziroma dva odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Durs je na področju nadzora plačevanja socialnih prispevkov letos do zdaj izvedel 327 nadzorov in ugotovil za pet milijonov evrov dodatnih obveznosti. Durs tudi letos veliko pozornosti posveča področju plačevanja prispevkov za socialno varnost, med katere se uvrščajo prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za obvezno zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo in za zaposlovanje.

Potem ko so v prvem valu krize zaznali visoko tveganje na področju neobračunavanja prispevkov, so se na Dursu leta 2010 nadzora tega področja lotili v okviru posebnega projekta. Od takrat do konca leta 2013 so opravili 3.219 nadzorov, na podlagi katerih so dodatno obračunali 45,8 milijona evrov neposrednih obveznosti.

Durs zaradi neplačevanja prispevkov vložil 167 ovadb Ob tem so vložili 167 kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev, podali pa so tudi vsaj trikrat več naznanil suma storitve tega kaznivega dejanja. Izdali so 2.241 plačilnih nalogov zaradi neizpolnjevanja obveznosti.

Stanje neoddanih obračunov za pretekla obdobja se je zaradi poostrenega in stalnega nadzora tako občutno zmanjšalo, a na Dursu kljub temu menijo, da težave ni mogoče rešili le s postopki naknadnega nadzora.

Na davčni upravi so pojasnili, da gre na področju plačevanja prispevkov za socialno varnost za dve kategoriji neizpolnjevanja obveznosti. Ena skupina delodajalcev tako odda obračune prispevkov, a jih zaradi različnih okoliščin ne more ali ne želi poravnati. Druga skupina svojih obveznosti oddaje obračunov prispevkov sploh ne izpolnjujejo.

Pri prvi kategoriji 95,5 odstotka vseh delodajalcev, ki obračune prispevkov odda, obveznosti tudi prostovoljno poravna. Durs jih na leto pobere okoli pet milijard evrov. Preostalih 4,5 odstotka obveznosti davčna uprava prisilno izterjuje s postopki davčne izvršbe.

Lani Durs prisilno izterjal 131 milijonov evrov prispevkov Lani je tako Durs prisilno izterjal 131 milijonov dolga iz prispevkov, kar je za 10,35 odstotka več kot v letu pred tem. Skupni dolg z naslova prispevkov se je lani zmanjšal za 82 milijonov evrov oz. približno 15 odstotkov.

Ko gre za drugo kategorijo, pa Dursovi podatki kažejo, da so delodajalci lani za veliko večino zaposlenih v državi oddali tudi vse obračune prispevkov. Takih je bilo 97,6 odstotka. To pomeni, da delodajalci obračunov niso oddali za 2,4 odstotka vseh zaposlenih v državi oz. za okoli 17 tisoč zaposlenih.

V teh primerih davčna uprava delodajalca najprej pozove, da obračune prispevkov odda. V nekaterih primerih to delodajalci tudi storijo, v drugih pa se izrečejo, da niso izplačali plač. Če je tako, Durs o kršitvah delovne zakonodaje obvesti pristojno inšpekcijo, pa tudi sam praviloma uvede inšpekcijski nadzor.

Ne spreglejte