SiolNET. Novice Slovenija
2,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni zbor sprejel zakon o partnerski zvezi

2,90

termometer

Istospolni
Foto: Matej Leskovšek

Državni zbor je s 54 glasovi za in 15 proti sprejel zakon o partnerski zvezi. Za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, a brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Predlog zakona o partnerski zvezi je že dan po decembrskem referendumu, na katerem so volivci zavrnili izenačitev isto- in raznospolnih partnerskih skupnosti, vložil tedaj še nepovezani poslanec, zdaj pa poslanec SMC Jani Möderndorfer. Zakon ne spreminja definicije zakonske zveze ter izključuje možnost posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve.

Möderndorferjev zakonski predlog je podprla tudi vlada, saj je po njenem mnenju zelo podoben predlogu, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Podporo zakonu odrekli v opozicijskih NSi in SDS

V NSi menijo, da je treba pravice istospolno usmerjenih urediti v posebnem zakonu. V SDS pa so opozorili, da sprejetje zakona pomeni teptanje volje volivcev, ki so decembra lani na referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih s podobno vsebino.

V NSi so vložili dopolnilo, ki pa ga poslanska večina ni sprejela. Z njim bi načelnikom upravnih enot, pooblaščenim osebam in matičarjem omogočili, da lahko iz verskih, osebnih, filozofskih ali drugih utemeljenih razlogov odklonijo sklepanje partnerske zveze.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin