Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2019,
21.12

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

glasovanje zasebno šolstvo šolstvo

Četrtek, 11. 7. 2019, 21.12

4 leta, 9 mesecev

Državni svetniki z vetom na zakon o financiranju zasebnih šol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

šolstvo, pouk, učenci, šola | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Skupina državnih svetnikov predlaga veto na novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. O predlogu bo državni svet odločal na ponedeljkovi izredni seji.

Jernej Pikalo
Novice Skozi šivankino uho: Pikalov predlog financiranja zasebnih šol uspel #video

Predlog odložilnega veta je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. V njem so zapisali, da je zakon, ki ga je v sredo sprejel Državni zbor RS, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost.

Uvedba razlikovanja po njihovih navedbah v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Zmanjšuje se možnost izbire

Z zniževanjem financiranja zasebnih šol in oteževanjem njihovega delovanja se dejansko zmanjšuje možnost izbire in se siromaši raznolikost slovenskega šolskega prostora, so zapisali državni svetniki.

Opozarjajo, da zakon učencem zasebnih osnovnih šol s popolno ukinitvijo financiranja razširjenega programa ukinja pravico do brezplačnega obiskovanja tistega dela javno veljavnega programa obveznega osnovnošolskega izobraževanja, ki je enotno določen za vse izvajalce izobraževanja in nujen za dosego ciljev izobraževanja v javnem interesu.

"Drugačne načine poučevanja na zasebnih šolah je treba ohranjati in spodbujati, ob tem pa ne poslabševati do sedaj pridobljenih pravic financiranja obstoječih zasebnih šol in njihovih organizacijskih enot," so navedli.

šolstvo, pouk, učenci, šola
Novice Zakaj je financiranje zasebnega šolstva vroč politični kostanj?

Zakon ne ogroža le zasebnih šol, ampak tudi zasebne vrtce

Uresničitev novega predloga financiranja bo namreč neizogibno privedla do zvišanja šolnin in s tem omejevanja njihove dostopnosti za socialno bolj obremenjene družine ter dolgoročno do nastajanja zasebnih šol za bogato elito, kar pa vsekakor ni v javnem interesu, je prepričana skupina državnih svetnikov. Dodali so, da zakon ne ogroža le obstoja zasebnih šol, ampak tudi zasebne vrtce.

V predlogu so še zapisali, da zniževanje obsega javnih sredstev zasebnim šolam, ki izvajajo javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja, predstavlja kršitev zaupanja v pravo in načela enakosti pred zakonom.

Ohranjanje protiustavne ureditve financiranja v prehodnem obdobju pa prav tako ni skladno z načelom pravne države, z načelom delitve oblasti in s pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja, so še zapisali državni svetniki.

Jure Zupan
Novice Nekdanji šolski ministri proti Pikalovemu predlogu financiranja zasebnih šol #video

O zadevi bodo odločali v ponedeljek

Državni svetniki bodo o zahtevi odločali v ponedeljek na izredni seji, sicer namenjeni razpravi o problematiki oskrbe s pitno vodo obalnih občin. Predsednik DS Alojz Kovšca je svetnike že obvestil o razširitvi dnevnega reda.

Novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, je DZ sprejel v sredo z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti.

Če bo DS izglasoval veto, bo za uspeh zakona nujnih 46 glasov, na katere pa za zdaj ne kaže, saj stranke stališč, kot so napovedale, ne nameravajo spreminjati.

Ne spreglejte