SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svet z vetom proti strogim glasbenim kvotam

0

termometer

 | Foto:
Državni svet je na izredni seji s 24 glasovi za in štirimi proti sprejel odložilni veto na vladno novelo zakona o medijih.

Novelo zakona o medijih je DZ sprejel 28. januarja. V primeru njene uveljavitve bo moral radio med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

"Ureditev ne povečuje podpore slovenski glasbi" Takšna zakonska ureditev ni sprejemljiva, ker ne povečuje podpore slovenski glasbi in ne izboljšuje položaja domačih glasbenih ustvarjalcev, radijske programe pa omejuje, namesto, da bi jih bogatila, je eden od glavnih poudarkov v predlogu za odložilni veto, ki ga je na DS naslovila njegova komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport.

Zdaj je potrebna absolutna večina DZ bo moral pri vnovičnem odločanju o noveli zakona o medijih zbrati najmanj 46 poslanskih glasov podpore. Pri glasovanju 28. januarja je za novelo glasovalo 47 poslancev, dva sta bila proti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin