Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
12.03

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

invalidnost mehanske zavore Dezziv Merkur Zavarovalnica PR članek

Četrtek, 23. 11. 2023, 12.03

3 mesece, 1 teden

Družinsko podjetje Dezziv in Merkur zavarovalnica skupaj za večjo mobilnost in samostojnost invalidov

Oglasno sporočilo

Družinsko podjetje Dezziv, ki izdeluje inovativne pripomočke za invalide, in Merkur zavarovalnica sta združila moči z namenom, da bi olajšala vsakodnevno življenje invalidov ter jim pomagala pri večji samostojnosti in spopadanju z ovirami. Z odkupom mehanskih zavor v vrednosti 10.350 evrov za invalidske vozičke, ki omogočajo samostojno vzpenjanje in spuščanje po stopnicah in klančinah, je Merkur zavarovalnica podprla posameznike, ki si zavor zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne morejo privoščiti. Da so pripomočki prišli do oseb, ki jih resnično potrebujejo, so poskrbeli skupaj s podjetjem Dezziv in lokalnimi društvi paraplegikov.

Merkur zavarovalnica je projekt podprla z odkupom zavor v vrednosti 10.350 evrov. | Foto: Rene S. Knapič Merkur zavarovalnica je projekt podprla z odkupom zavor v vrednosti 10.350 evrov. Foto: Rene S. Knapič

Od družinske zgodbe do ustanovitve podjetja

Podjetniška pot družine Stakne se je začela, ko je sin Nejc leta 2014 utrpel poškodbo hrbtenjače in pristal na invalidskem vozičku. Iskali so rešitev, da bi mu omogočili gibanje z invalidskim vozičkom po stopnicah in klančinah, saj je že 35 stopnic do Nejčeve sobe nenadoma postalo velika ovira. Po zamisli inovativne samodejne zavore so izdelali prvi prototip, ki je Nejcu omogočil samostojno gibanje v domači hiši in okolici. Da bi s to rešitvijo pomagali tudi drugim, so obiskali društva paraplegikov v Sloveniji in skupaj z uporabniki invalidskih vozičkov razvili izdelke, s katerimi bi pomagali čim širšemu krogu ljudi. Sledil je proces testiranja, izpopolnjevanja in pridobivanja finančnih sredstev, leta 2018 pa so ustanovili podjetje Dezziv.

"Lani smo začeli z lastno proizvodnjo tehnološko najzahtevnejših in najdražjih elementov zavor. Elemente sami izdelujemo z metodo 3D-tiskanja. Ta tehnologija nam je odprla nove razvojne možnosti in izboljšave, ki smo jih letos predstavili na trgu. Največ izdelkov prodamo v ZDA, Nemčijo in Francijo. Želimo si, da bi postali svetovno priznani proizvajalec inovativnih pripomočkov za invalide, ki rešujejo probleme, za katere trenutno še ni rešitev ali pa so predrage," opisuje Jožef Stakne.

Svetovna inovacija: mehanske zavore za premagovanje stopnic

Čeprav je pravica enakopravnega dostopa do javnih površin zakonsko določena, se invalidi pogosto znajdejo pred arhitekturnimi ovirami. Dvostranske mehanske zavore Dezziv uporabniku invalidskega vozička omogočajo, da se brez večjega napora varno povzpne ali spusti po stopnicah. Gre za edino rešitev na svetu, ki deluje v obeh smereh vožnje invalidskega vozička. Kakovost in funkcionalnost izdelkov so potrdili v laboratorijih nemškega proizvajalca invalidskih vozičkov in v neodvisnem inštitutu na Japonskem.

Nejc Stakne je zbranim na podelitvi pokazal, kako delujejo zavore. | Foto: Rene S. Knapič Nejc Stakne je zbranim na podelitvi pokazal, kako delujejo zavore. Foto: Rene S. Knapič

Družino Stakne pri delu najbolj motivira zadovoljstvo uporabnikov in to, da so družinsko podjetje. "Včasih nam kakšen uporabnik napiše tako zahvalno pismo, da smo res ponosni, da smo lahko del njegove zgodbe in da smo lahko izboljšali kakovost njegovega življenja. Nekdo nam je napisal, da gre zdaj lahko sam do hladilnika, spet drugi, da smo mu omogočili, da se lahko po klančini sam povzpne v avto in da zato ne potrebuje več asistenta. Nekdo nam je celo pisal, da mu ne bo treba prodati stanovanja, ker smo ugodno rešili težavo, kako priti v stanovanje," s ponosom pove Jožef Stakne.

Z Merkur zavarovalnico do večje prepoznavnosti

V podjetju Dezziv si želijo, da bi za njihove izdelke izvedelo še več ljudi, ki jih morda potrebujejo, in da bi do letošnjega mednarodnega dneva invalidov, 3. decembra, njihove zavore že pomagale čim več ljudem pri neodvisnosti. S tem namenom so se povezali z Merkur zavarovalnico, ki jim je poleg odkupa zavor omogočila tudi osvežitev celostne grafične podobe, zasnovali so novo embalažo zavor, prenovili spletno stran, uredili profesionalne fotografije izdelkov, posneli video vsebino in zasnovali skupno oglaševalsko kampanjo. "Skrb za človeka in družbeno okolje je ena temeljnih vrednot Merkur zavarovalnice, ki smo jo prepoznali v zgodbi družine Stakne. Navdušili so nas z neustavljivo željo ustvarjati inovacije, ki življenja spreminjajo na bolje. Verjamemo, da s prepoznavanjem lokalnih idej in podjetniškega duha lahko naredimo veliko za spodbujanje povezanosti in solidarnosti," so povedali. 

DEZZIV-Artboard-2 | Foto: DEZZIV Foto: DEZZIV

Zavore podarili tistim, ki jih potrebujejo

Merkur zavarovalnica je podjetje Dezziv podprla tudi z odkupom zavor v vrednosti 10.350 evrov, ki so jih podarili posameznikom po Sloveniji in nekaj tudi lokalnim društvom paraplegikov. Ta so poskrbela, da so zavore dobili tisti, ki jih resnično potrebujejo. Predsednica uprave Merkur zavarovalnice Meta Lahne je ob predaji čeka povedala: "V okviru družbeno odgovornih projektov Merkur zavarovalnice smo letos posebej ponosni na naše sodelovanje s podjetjem Dezziv. Izbranim posameznikom smo omogočili dostop do Dezzivove napredne zavore za invalidske vozičke, ki predstavlja inovacijo v svetovnem merilu. Sodelujemo, ker nas povezuje želja po izboljšanju življenja tistih, ki so v nezgodi ali bolezni izgubili privilegij neodvisnosti. Gibalno oviranim osebam želimo omogočiti samostojnost ter dostop do hitrejše in boljše rehabilitacije, celotno družbo pa spodbuditi in navdušiti za odgovorno sodelovanje. Vabim vsakega izmed vas, naše cenjene partnerje, zaposlene, medije in javnost, da se nam pridružite. Verjemite v svojo pot – mi verjamemo v vas."

Meta Lahne, predsednica uprave Merkur zavarovalnice. | Foto: Rene S. Knapič Meta Lahne, predsednica uprave Merkur zavarovalnice. Foto: Rene S. Knapič

Partnerstvo med podjetjem Dezziv in Merkur zavarovalnico je odličen primer, kako lahko podjetja združijo moči, da bi izboljšala življenja posameznikov. Donacija inovativnih mehanskih zavor je le začetek prizadevanja za večjo mobilnost, samostojnost in družbeno vključenost gibalno oviranih. S tem projektom odpirajo vrata za boljšo prihodnost, v kateri se ovire spreminjajo v priložnosti.

Paraolimpijski smučar Jernej Slivnik. | Foto: Matjaž Očko Paraolimpijski smučar Jernej Slivnik. Foto: Matjaž Očko

Naročnik oglasnega sporočila je MERKUR ZAVAROVALNICA.

Ne spreglejte