Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
14.06

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

inšpekcija civilna zaščita Postojna gnojenje

Petek, 23. 2. 2024, 14.06

3 mesece

Družino razburile besede poveljnika Curka: Ta izjava je najmanj neprimerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63
Gnojnica postojna | Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke na kmetijskem obratu družine Žgajnar se počasi izboljšuje. | Foto STA

Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke na kmetijskem obratu družine Žgajnar se počasi izboljšuje.

Foto: STA

Družina Žgajnar – na njihovi kmetiji v bližini Postojne se je v nedeljo zgodil izliv večjih količin gnojevke – je zavrnila nekatere očitke na njihov račun v povezavi z dogodkom, ki je privedel do onesnaženja vodotokov na območju. Kot so navedli, vzrok za nesrečo še ni bil ugotovljen, izpostavili pa so tudi ukrepe, ki so jih izvedli po izlitju.

Družino so razburile besede poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka v izjavi po tem, ko si je razmere na terenu pogledala kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

"Žal je človek pokazal svojo neumnost in to narava zelo težko sprejema," je v četrtek dejal Curk.

Družina: Ta izjava je najmanj neprimerna 

Družina Žgajnar je prek odvetnice v izjavi za javnost opozorila, da je ta izjava, iz katere so razbrali, da je podrtje stene lagune z gnojevko posledica človeške neumnosti, najmanj neprimerna, saj da do danes ni bil ugotovljen vzrok za nesrečo.

Curk: Izjava se ne nanaša direktno na družino 

Curk je v zvezi s tem dejal, da si družina njegovo izjavo napačno razlaga. "Ne nanaša se direktno na lastnika kmetije Žgajnar, ampak sem govoril na splošno o človeški neumnosti, ki pripelje s svojimi dejanji do tega, da narava na koncu nosi posledice naših napačnih ravnanj. Živimo v času, ko imajo v interesu kapitala, naša ravnanja negativne posledice v naravi in s tem sami sebi uničujemo življenjski prostor. Govoril sem torej generalno o človeku in ne osebno o gospodu Žgajnarju," je zapisal v današnjem odzivu.

Iskanje odgovornosti za izlic gnojevke je po Curkovih besedah v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije. Dejstvo pa je, je poudaril, da se je ekološka nesreča zgodila na kmetiji Žgajnar. "Prizadela je njihovo družino in njihovo dejavnost, a tudi naravo, ki bo zdaj nosila posledice. Na tem primeru se lahko naučimo, kako potreben je stalni nadzor inšpekcijskih služb, če želimo ohraniti naravo tudi za naše zanamce," je še navedel Curk.

Gradbeni inšpektor si je že v ponedeljek ogledal laguno, iz katere je v okolje iztekla večja količina gnojevke. Kot so na pristojnem inšpektoratu ta teden pojasnili za STA, sta bili na zemljišču zgrajeni dve zbirni laguni za gnojevko, ena se je delno porušila. Iz nje je v celoti iztekla gnojevka. Druga laguna je prazna.

"Zaskrbljeni smo zaradi neresničnih izjav"

V družini Žgajnar so zaskrbljeni zaradi, kot poudarjajo, neresničnih izjav oseb, ki niso bile neposredno vpletene v dogajanje in ne poznajo pravih dejstev. "Izjave, ki ne odražajo dejanskega stanja, pa povzročajo izključno paniko in škodijo dobremu imenu in ugledu kmetije Žgajnar," so navedli.

Ob tem so zatrdili, da so se po izlivu sami s pomočjo prijateljev in brez pomoči ali posredovanja civilne zaščite odzvali takoj in s postavitvijo zemeljskih ovir oz. izkopov jarkov preprečili hujše izlivanje.

Iz lagune je izteklo 1.319 kubičnih metrov gnojnice 

Curk je danes za STA pojasnil, da je vloga civilne zaščite koordinacija z lokalno skupnostjo. Civilna zaščita je bila po njegovih besedah o dogodku obveščena v nedeljo zvečer in si skupaj z lastnikom kmetije ogledala mesto izliva. Lastnik kmetije je že takoj po nesreči izvedel ovire in preprečil nadaljnje odtekanje gnojevke, je dejal Curk.

V družini Žgajnar so danes navedli izjave kmetijskega inšpektorja, da je iz lagune izteklo 1.319 kubičnih metrov gnojnice, da pa je bilo od tega več kot 1.050 kubičnih metrov zajezenih in s pomočjo cistern razvoženih na travnike, kar da je skladno s kmetijsko prakso. Vse navedeno je po navedbah družine ugotovil in v zapisnikih evidentiral kmetijski inšpektor.

Doslej na vodostajih niso bili izvedeni nobeni ukrepi, to je pričakovati v prihodnjih dneh. Do prihodnjega tedna naj bi namreč direkcija za vode pripravila program sanacije, na podlagi katerega bodo sprejete odločitve o ukrepih. V sanacijo se je, tako zagotavlja Curk, pripravljen vključiti tudi lastnik kmetije s svojo mehanizacijo.

Živež bo zagotovo prizadet 

Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke na kmetijskem obratu družine Žgajnar se počasi izboljšuje. Gnojevka je po Curkovih pojasnilih zapustila območje Nanoščice pri kraju Zagon in potuje nizvodno v smeri proti Malemu Otoku. Na tem območju je po dostopnih podatkih Inštituta za raziskovanje Krasa stopnja kisika zelo majhna in živež bo zagotovo prizadet.

Stanje vode na Postojnskem po nedeljskem izlivu gnojevke na kmetijskem obratu družine Žgajnar se sicer počasi izboljšuje. Voda z visokimi koncentracijami gnojevke je sicer po podatkih Inštituta za razsikovanje krasa v Postojni po Curkovih besedah že pritekla do Malega Otoka. Pričakovati je, da bo danes ponoči ali v soboto zjutraj v reki Pivki pred Postojnsko jamo.

"Zaskrbljenost vzbujajo tudi podatki, da je vsebnost kisika v reki Nanoščici izredno nizka in da so koncentracije gnojnice v vodotoku še vedno visoke," je izpostavil Curk.

Po Curkovih besedah je medtem pozitivno, da meritve Nanoščice v zgornjem toku danes že izkazujejo normalno stopnjo kisika v vodi. "Problem je torej potovalni trak gnojevke. Je pa očitno, da narava pomaga in se voda zdravi," je še dejal Curk, ki upa, da bo k izboljšanju razmer dodatno prispevalo tudi današnje deževje.

Gnojnica pri Postojni
Novice Gnojnica vse bližje Postojnski jami: "Človek je pokazal svojo neumnost"
izlitje gnojnice pri Postojni
Novice Gnojnica iz zbiralnika pri Studencu se pomika proti Postojnski jami
Ne spreglejte