SiolNET. Novice Slovenija
2,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gostinci ne razumejo: dostava hrane in obvezen pogoj PCT #video

2,23

termometer

Gostinci že dlje časa opozarjajo na velik upad prometa zaradi pogoja PCT, z uvedbo strožjih ukrepov v tem tednu pa je gostov še manj. Predvsem se to pozna pri dostavi in prevzemu, kjer se jim pogoj PCT za stranke zdi še posebej nesmiseln. Sekcija za gostinstvo in turizem pri obrtno-podjetniški zbornici je zato vlado pozvala, naj takšne nesmiselne ukrepe odpravi. Ali naročnik izpolnjuje pogoje, je nemogoče preverjati, zato se veliko hrane zavrže. Mnogi gostinci pa se znajdejo tudi tako, da puščajo hrano pred vrati brez osebnega stika.

Grozno je beseda, s katero izpolnjevanje pogoja PCT opišejo pri Halo Katri. Pogoj prinaša le težave.

Gostinci ne razumejo, zakaj pogoj PCT v živilskih trgovinah ni obvezen, pri dostavi na dom pa je

"Hrana se pripelje nazaj, če kupci ne izpolnjujejo pogoja PCT. Dostavljavci pridejo pripravljeni, zelo je nelagodno, ker pogoja marsikdo od kupcev ne izpolnjuje. Da pa se izognemo stikom po blokih, ne dostavljamo več po nadstropjih. Stranke pridejo iskat hrano v pritličje, in jih ne moremo obtoževati, ker se morajo vrniti v sedmo nadstropje po osebno izkaznico. Tako se zgodi tudi to, da je osebo, ki nima dokumenta, je včasih treba zavrniti, potem pa narediti hrano na novo, pripeljati. S tem so same težave," je povedal Ivan Hozjan iz Halo Katre.

Posebej nesmiselno se jim zdi to preverjanje pogoja PCT, saj v živilskih trgovinah to ni obvezno, pri dostavi na dom pa je.

avtošola Novice Na vožnjo s ponarejenim PCT-potrdilom

"Mi pa pripeljemo hrano takrat, ko je vse zaprto in jo pogosto tudi vrnemo, saj nekateri ljudje ne izpolnjujejo pogoja PCT," dodaja Ivan Hozjan.

Promet jim je upadel kar za 30 odstotkov, ocenjuje Hozjan.

V Gostilnici Orle pogoj PCT dosledno upoštevajo in ga preverjajo že pred vhodom. Nekoliko pa se zatakne pri naročanju prek telefona.

"To je zelo težko, ker prek telefona ne moremo skenirati. Tudi oni nam ne morejo prek telefona poslati svoje osebne izkaznice, ker teh podatkov ne smemo shranjevati. Tako da je to zelo občutljiva zadeva. Pri plačevanju z gotovino ali pa s kartico je to nekako sivo območje, ker še ni natančno določeno, kakšna so pravila. Mi najraje uporabljamo brezstični prevzem oziroma dostavo hrane, torej, da pustimo hrano pred vrati, gostje pa jo potem sami prevzamejo," je povedal Luka Janežič, vodja restavracije Gostilnica Orle.

intenziva 3 Novice Razmere v slovenskih bolnišnicah vsak dan slabše #video

Gostje večinoma naročajo prek spleta in naročilo tudi plačajo. Tudi njim se zdi nenavadno, da so pogoji za nakup v živilskih trgovinah blažji od pogojev za dostavo hrane.

"To je nenavadna situacija, ker je hrana osnovna življenjska potrebščina. Ljudem dostavljamo osnovne življenjske potrebščine, saj če oni ne morejo priti do trgovine peš, je to edina možnost, ki ostane, torej, da mi pripeljemo hrano. Če oseba ne izpolnjuje pogoja PCT, ji je zdaj tudi to onemogočeno," poudarja Luka Janežič.

Tako ob dostavi hrane ob neizpolnjevanju pogoja PCT se te veliko zavrže, saj je ni mogoče dostaviti nekomu drugemu, obenem pa naročniku tudi ne moreš zaračunati hrane, ki mu je ne izročiš. V tem primeru krajšo potegnejo ponovno gostinci.

Franc Vindišar Novice Vindišar: Epidemično stanje v državi je skrajno resno. Bolnišnice so na robu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin