Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2012,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Natisni članek

aretacija

Petek, 28. 9. 2012, 14.57

8 let

Dosje Stožice: sled za Jankovići kriminalisti našli pri Ani Kučan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

3

Ena glavnih tarč preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je največji Jankovićev projekt - center Stožice. Pojasnila zahteva tudi Bruselj, evropska sredstva pa je odobril Igor Lukšič.

Odredba za včerajšnje preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada omenja goljufijo v škodo Evropske unije oziroma nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev, ki jih je Mestni občini Ljubljana (MOL) odobrilo ministrstvo za šolstvo in šport, ko ga je pod Pahorjevo vlado še vodil Igor Lukšič, današnji predsednik SD. Šlo je za 9,4 milijona evrov, za katere je takratna opozicija trdila, da so bili Jankovićevi Ljubljani dani na podlagi prirejenega razpisa. Lukšič je to leta 2010 vztrajno zanikal, kljub temu pa je opozicija v državnem zboru zoper njega vložila interpelacijo, ki jo je preživel. Ministrstvo je zahtevalo vračilo dela evropskih sredstev Medtem je bila športna dvorana že zgrajena, odprtje pa je leta 2010 Zoran Janković izkoristil za predvolilne namene, kar je na košarkarski tekmi med Slovenijo in Španijo zaznal tudi komentator Eurosporta, ki je v eter dejal: "Začela se je županova kampanja za vnovično izvolitev." Pozneje je ministrstvo za šolstvo in šport ugotovilo, da je MOL v prijavi za razpis posredoval nekatere netočne podatke, in zahtevalo vračilo 1,9 milijona evrov. Ker jih MOL ni vrnil, je ministrstvo sredstva zarubilo. Na upravnem sodišču je bil sprožen spor, ki je bil letos končan tako, da je sodnik zaradi postopkovnih napak ministrstva odpravil sklep o vračilu denarja in odločanje ministrstvu vrnil v ponoven postopek. Ne glede na razplet pa bo Slovenija od Evropske unije dobila povrnjenih samo 6,4 milijona evrov namesto 8,1 milijona evrov. Celotna naložba v Stožice naj bi bila sicer vredna 370 milijonov evrov. Sled za Jankovići policija našla pri Kučanovih Kriminalisti ugotavljajo, da so se prve nepravilnosti pri gradnji športnega centra Stožice zgodile že leta 2007. Takrat je bil razpis za izbiro zasebnega partnerja pri projektu, kljub mednarodni konkurenci pa je bil izbran konzorcij slovenskih podjetij: Gradis Skupine G, Energoplan in Merkur. Zadnji je bil, kot ugotavljajo preiskovalci, poleg samo na papirju. Samo z Merkurjem bi namreč konzorcij lahko izkazal najmanj 300 milijonov evrov prihodkov na leto, kar je bil razpisni pogoj. Kmalu po tem, ko je bil izbran konzorcij, pa je Zoran Janković partnerstvo prenesel na Grep, ki sta ga ustanovila Energoplan in Gradis G. Tega naj policija sploh ne bi ugotovila, če ne bi v podjetju AKKA v lasti Ane Kučan, hčerke Milana Kučana, ki je velik podpornik Jankovića, preiskovalci našli dokumentov. Ti naj bi dokazovali, da je projekt Stožice vnaprej dobil Grep. To pomeni, da se bo Zoran Janković, če bo spoznan za krivega, za to lahko zahvalil družini Kučan. Ana Kučan je, kot je znano, s svojim podjetjem sodelovala pri urejanju zunanjih površin v Stožicah.

Reševanje Stožic Pahorju obljubil celo Gadafi V reševanje "nasedlega" projekta se je vključil celo takratni premier Borut Pahor. Med obiskom v Libiji nam bi mu danes že pokojni diktator Moamer Gadafi obljubil, da je njegova vlada "za dokapitalizacijo projekta športnega objekta v ljubljanskih Stožicah" pripravljena prispevati 30 milijonov evrov. To naj bi rešilo Grep. Seveda iz tega ni bilo nič.

"Domačnost" projekta dokončno razkrila davkarija Nezakonitosti v zvezi s projektom je zaznala tudi Davčna uprava RS. Na podlagi ugotovitev so na specializirano državno tožilstvo, Nacionalni preiskovalni urad in Generalno policijsko upravo že lani poslali zaupno davčno dokumentacijo, iz katere je razvidno, da davkarija Zorana Jankovića sumi storitve treh kaznivih dejanj – zlorabe položaja, ponareditve poslovne listine in oškodovanja upnikov. To je očitno prišlo v napačne roke – roke predsednika republike Danila Türka, ki januarja letos, kot je poročala večina medijev, ravno zaradi te prijave ni še drugič predlagal Zorana Jankovića za mandatarja.

Grep kot denarni kanal za Jankoviće Poročali smo že, da so davčni inšpektorji pri davčnem nadzoru več pravnih in fizičnih oseb, ki so povezane z družino Janković, predvsem pa z Zoranom Jankovićem ter njegovima sinovoma Damijanom in Juretom, ugotovili, da je Grep avgusta lani podjetju Baza Dante posodil pol milijona evrov. Davčna uprava je nato ugotovila, da je skoraj 400.000 evrov isti dan končalo na računu podjetja KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni Jankovićevi lasti, 100.000 evrov pa so pet dni pozneje posodili Rokometnemu klubu Krim. To se je zgodilo le teden dni po tistem, ko je Grep od Mestne občine Ljubljana prejel 3,9 milijona evrov za dela na športnem parku Stožice. Iz odredbe za preiskavo tako izhaja, da je Grep v okviru projekta Stožice služil kot kanal, prek katerega se je javni denar prelival v podjetja, ki jih nadzoruje Janković s sinovoma. Prav zaradi vsega tega iz Bruslja sporočajo, da bodo podrobno spremljali preiskavo. Ko bodo znani končni rezultati preiskave, bo Evropska komisija, če bo treba, tudi ustrezno ukrepala za zaščito finančnih interesov EU-ja.

Ne spreglejte