Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
15.56

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

proračun Gregor Židan

Sreda, 12. 7. 2017, 15.56

6 let, 9 mesecev

Dogovora o razrezu proračuna za leti 2018 in 2019 še ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
hranilnik denar evro | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V nasprotju s pričakovanji vlada ta teden še ne bo potrdila razreza proračunskih izdatkov za prihodnji dve leti, so potrdili na finančnem ministrstvu. Na nekaterih področjih namreč postavke še niso usklajene, na kar je v torek zvečer po vrhu koalicije namignil že predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan.

Vlada je večurno razpravo o razrezu proračunskih izdatkov v okviru priprave predlogov sprememb proračuna za leto 2018 in proračuna za leto 2019 opravila že prejšnji teden, a jo je zaradi potrebe po dodatnih usklajevanjih prekinila do naslednje seje. Kot so tedaj sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je do prekinitve prišlo, ker so potrebna dodatna usklajevanja.

Na nekaterih ministrstvih potrebujejo več sredstev, med njimi se v zadnjem času omenja predvsem ministrstvo za zdravje, zaradi česar se bo morala pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc septembra tudi zagovarjati v DZ.

Predsednik DeSUS in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je prejšnji teden pojasnil, da imajo težave pri usklajevanju odmerjenih sredstev z dejanskimi potrebami tudi pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvu za notranje zadeve ter ministrstvu za kulturo.

Židan pa je po torkovem vrhu koalicije poudaril, da je bila dana tudi jasna zaveza, da se pravice, denimo socialne, "v nobenem primeru ne bodo zmanjševale". "To zagotovilo državljanom lahko damo," je poudaril Židan.

Spremembe proračuna mora vlada poslati do 1. oktobra

Vlada se je s prvo informacijo o pripravi sprememb proračuna za leto 2018 in predloga proračuna za leto 2019 seznanila 1. junija. Po določitvi razreza proračunskih izdatkov se bo nato priprava predlogov proračunskih dokumentov nadaljevala, vlada pa jih mora v skladu s poslovnikom v DZ poslati do 1. oktobra.

Zgornja meja skupnih izdatkov je sicer že določena z odlokom DZ. Za leto 2018 je tako najvišji obseg proračunskih izdatkov določen v višini 9,575 milijarde evrov, proračunski primanjkljaj pa lahko doseže 0,2 odstotka BDP, medtem ko je za leto 2019 dovoljena poraba v višini 9,697 milijarde evrov, ciljni primanjkljaj pa je pri 0,6 odstotka BDP.

V letošnjem proračunu je ob 8,8 milijarde evrov prihodkov in 9,5 milijarde evrov odhodkov proračunski primanjkljaj predviden pri 1,6 odstotka BDP.

Ne spreglejte