SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dogovora o plačah najslabše plačanih še ni

0,45

termometer

Boris Koprivnikar in Branimir Štrukelj
Foto: Bobo

Vladni in sindikalni pogajalci na sredinih pogajanjih o plačnih anomalijah, ki so jih po devetih urah sklenili okrog polnoči, niso dosegli konsenza. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar tako z zadnjim predlogom sindikatov, od katerega ti ne odstopajo, danes odhaja na vlado.

Kot je pojasnil Koprivnikar, zadnji sindikalni predlog za odpravo anomalij pri delovnih mestih do 26. plačnega razreda in za pooblaščene uradne osebe presega 71 milijonov evrov. V lanskem dogovoru so za celotni javni sektor predvideli 70 milijonov evrov.

"Med zadnjim vladnim in sindikalnim predlogom je razlike za približno 2,5 milijona oz. 2,8 milijona evrov, ampak večja težava je v tem, da s sindikalnim predlogom že za del delovnih mest dejansko presegamo to, kar smo imeli na voljo v celoti," je pojasnil Koprivnikar.

Dodal je, da sindikalni predlog odločno presega mandat, ki ga imajo vladni pogajalci. S predlogom in stališči sindikatov bo danes seznanil vlado, nato pa bodo glede na njeno odločitev videli, kako naprej. Takoj zjutraj bodo pripravili gradiva in prosili za širitev seje. Pričakuje, da se bo vlada do tega predloga tudi opredelila.

Razhajanje za milijon

Razhajanja so zlasti pri plačni skupini J. V pogajanjih, ki so potekala po resorjih, so namreč po ministrovih besedah usklajeni, z izjemo kolektivne pogodbe za gasilce. Tudi pri državni upravi so dosegli uskladitev z večino, ne pa vsemi sindikati, je še pojasnil Koprivnikar.

Vodja pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ugotavljal, da so se izrazito približali, razlika med vladnim in sindikalnim predlogom pa je približno dober milijon pri skupini J. Kot je navedel vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek, je po zadnjem vladnem predlogu za plačno skupino J predvidenih okrog 24 milijonov evrov, sindikalni predlog pa je nekaj čez 25 milijonov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin